fredag 17 februari 2012

Früh Kölsch

En öl typ som vi inte sett särskilt mycket av på Systembolagets hyllor är Kölsch. Man skulle kunna kalla det för en slags fusion mellan lageröl och ale - den är nämligen överjäst men lagrad kallt precis som en lager.

Den relativt nystartade och högst intressanta importören (och snart bryggeriet?) Brekeriet har tagit in Früh Kölsch som är ett av de största namnen inom stilen och den kommer ut på Systembolagets hyllor den första mars.

Hur är den då?

Vätskan är klar och gyllengul med ett cirka två fingrar högt vit skum. Det blir endast lätta skumrester på glasets insida.

Doften är brödig och maltig med inslag av knäckebrödssorten Falu Rågrut. När man kommit förbi de brödiga inslagen uppenbarar sig en fräsch touch av blommor och friska örter.

Smaken är precis som
doften riktigt brödig och jag tänker fortfarande på ovan nämnda knäckebröd. Det finns också inslag av blommor och friska örter men även en lätt ton av nyslaget hö.

Ölet ligger någonstans mellan lätt och medelfyllig med en relativt hög kolsyrehalt. Bubblorna är små och mjuka.

Det är verkligen kul att vi får en Kölsch på Systembolagets hyllor - ju fler stilar som är representerade desto bättre. När det sen dessutom är en riktigt bra en, ja då är det bara att tacka och bocka. Denna tror jag passar fint till nästan all slags husmanskost - varför inte en hemmagjord pyttipanna med HP-sås samt rödbetor och ägg?

Betyg? 3,6 av 5! Gott!

Pris: 19:90 för 50 cl. Kommer den första mars till de flesta större Systembolaget-butiker.

1 kommentar:

  1. Detta är en öl jag själv har provat, fick några tyska flaskor av min bror för nåt år sen, bla denna. Tyckte själv inte Früh var någon höjdare, men är väl som med alla andra öl, upphällningsteknik, hur man dricker det etc, säkerligen smakar denna bäst nere i Köln.

    Enligt min bror får öl av denna sort kallas för Kölsch om det är bryggt i Köln.

    SvaraRadera