fredag 10 februari 2012

Stone Double Bastard Ale


Det verkar ha blivit någon form av återkommande tradition att vi endast får de extremaste av Stone Brewings öl till Systembolaget. Bland de vi har fått hit på sistone Stone Old Guardian Belgo-Barley Wine hittar vi Stone Belgo Anise Imperial Russian Stout och Stone Double Bastard Ale som detta inlägg ska komma att handla om.

Man skulle kunna säga att det är en Stone Arrogant Bastard Ale på anabola sterioder - mer av allt helt enkelt. Här brukar jag normalt sett skriva lite om vilka humlesorter ölet innehåller, men dessa detaljer väljer bryggeriet att hålla hemliga i det här fallet.

Dags för en recension!

Vätskan är disigt kopparröd med ett smutsvitt skum. Det blir inga direkta skumrester på glasets insida.

Doften är välbalanserad med tydliga inslag av både humle och malt, det är dock inte de typiska tropiska frukttonerna som vi är bortskämda med från USA utan lite mer återhållsamma humletoner med inslag av blommor och jordighet. Det finns också en del nästan godis-aktiga inslag från malten som drar åt toffee och hallonbåtar.

Smaken bjuder på en rejäl och stram beska med inslag av tallbarr, grapefrukt och lätt tvåliga inslag. Efter den rejäla beskan kommer en skön, harmonisk och godis-aktig maltighet med liknande toner som i doften, dvs. toffee och hallonbåtar. Det finns också en viss umami-liknande ton som jag inte riktigt kan sätta fingret på.

Ölet är rejält fylligt på gränsen till oljigt med en medelhög kolsyrehalt. Bubblorna är små men lätt stickiga.

Det här är en sällsynt besk American Strong Ale - den är till och med beskare än många IPO:r och DIPO:r jag druckit. Samtidigt är den otroligt charmig med de trevliga godistonerna och jag kan inte låta bli att jämföra den lite med Sierra Nevadas Bigfoot - även om just den har en snäppet fruktigare humlekaraktär.

Betyg? 4,5 av 5! En riktigt bra American Strong Ale!

Pris? 83:90 för 65 cl på Systembolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar