onsdag 27 januari 2010

Närke Mörker (Vintermörker)


Närke Kulturbryggeri måste vara ett av Sveriges mest gedigna bryggerier. De håller fast vid det de skapat, de säljer inte sin öl på Systembolaget utan sprider ut den till Sveriges bättre krogar istället. De slutar aldrig att imponera även om vissa öl såklart är bättre än andra och vice versa. Nu är det hursomhelst deras Närke Mörker det är dags att recensera. Den dracks på fat på Bishops Arms i Karlstad och såhär var den:

Färgen är mörkt rödbrun på gränsen till svart. Skummet är beige-aktigt och ungefär en och en halv finger högt.

Doften är stor av hårt rostad malt med vissa nästan syrliga toner från den rostade malten. Det finns även en rejäl dos humle och mörk choklad tillsammans med vissa toner av sötlakrits.

Smaken är också kraftfullt rostad och det finns kraftiga humletoner även här. Det finns även väldigt lätta smaker av julnötter och sötlakrits någonstans bland all rostad malt.

Fylligheten är medel till stor med många små mjuka kolsyrebubblor.

Detta blir tredje gången jag smakar denna öl. Första gången var på mässan, men där kände jag att jag inte riktigt kunde ge den en rättvis bedömning på grund av alla annan kraftfull öl som hade konsumerats. Andra gången smakade jag ett par klunkar av David och var inte heller då 100% imponerad. Dock hade det nog att göra med att den var alldeles för kall, för denna gången lät jag den värmas upp lite och då kom massa härliga smaker fram.

Vad blir betyget? Det landar på 4,05 av 5.

2 kommentarer:

  1. Kan inte annat än att instämma. Förtärde denna för någon månad sedan på Bishops i Västerås. Den var verkligen helt suverän.

    SvaraRadera
  2. @Andreas: Kul att höra! Väntar med spänning på att prova lite fler öl från Närke på Bishops framöver. :)

    SvaraRadera