torsdag 4 augusti 2011

Sierra Nevada Bigfoot 2011


Den internationella IPA-dagen till ära tänkte jag ge en recension av Bigfoot 2011 från Sierra Nevada Brewing Company. Detta är ett öl som säkerligen många ölnördar skyndar sig att bunkra upp med då dessa bryggares öl är kända för att ta slut i ett litet nafs så fort de når Systembolagets hyllor.

Vad är då Bigfoot för ett öl? Enligt bryggeriet själva så är det ett Barley Wine men många menar att det snarare är en DIPA med tanke på den rejäla humlingen. Själv nöjer jag mig med att kalla det för ett välhumlat Barley Wine.

Så, hur är 2011 års upplaga?

Färgen är mörk mahogny med ett cirka två fingrar högt beigeaktigt skum som lämnar rejäla rester på glasets insida. Skummet lägger sig efter en stund till ett något ojämnt skumlock.

Det doftar rejält av tropiska frukter såsom ananas och mango men det är inte åt det superfräscha IPA-hållet utan dessa toner harmoniserar istället med ölets sötaktiga karamelliserade bas.

Smaken är först ganska söt men sedan slår en massiv beska igenom som också bär på mängder med sköna fruktoner. Precis som i doften så är det de tropiska frukttonerna och den karamelliserade malten som slåss om smaklökarnas uppmärksamhet på ett mycket trevligt sätt.

Ölet är fylligt och nästan lite klibbigt i munnen p. g. a. den stora restsötman. Kolsyrehalten ligger någonstans mellan medel och låg med små, mjuka bubblor.

Det här är precis så bra som jag minns det. Det är ett härligt Barley Wine som känns som en klockrent fusion mellan DIPA och just Barley Wine. Den passar att dricka såväl färsk som att lagras ett par år - det blir dock två rejält olika upplevelser så prova gärna bägge alternativen.

Betyg? 4,1 av 5!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar