måndag 29 augusti 2011

Double Extreme Imperial Wheat Stout

Som rubriken antyder är det inte en helt klassisk imperial stout som skall recenseras, utan en som huvudsakligen bryggts med vetemalt (det framgår dock inte hur många procent, men det torde väl åtminstone vara 50%+). "Double Extreme Imperial Wheat Stout" är vad bryggeriet själv beskriver ölet som och det är som vissa kanske listat ut norska Haandbryggeriets Dark Force som jag syftar på. Ölets alkoholstyrka är 9%, IBU:n är 65 och EBC:n 139.

Färgen är svart med ett stort, krämigt brunt skum. En del rester på glaset.

Doften har framförallt spår av kaffe, mörk choklad och lakrits. Utöver de rostade tonerna finns det också vissa aningar av lite mjukare knäck/kola-toner.

Smaken är framförallt rostad med kaffe, lätt kryddiga toner och mörk choklad. Det finns en lätt sötma (utan att för den sakens skull vara översöt) med spår av knäck och en balanserande beska.

Munkänslan är fyllig. Kolsyran är medelkraftig och bubblorna är små.

En trevlig och intressant imperial stout från vårt västra grannland. På något sätt är det ett relativt lättdrucket (och därmed farligt) öl för sin alkoholstyrka. Mycket gott.

Betyg: 4,1 av 5

Pris: 71,30 NOK för 50 cl på Vinmonopolet (Norge). Finns inte på Systembolaget för tillfället.

2 kommentarer:

  1. Verkar vara en riktig höjdare för mitt smaksinne. Denna får man försöka få tag på // Malt

    SvaraRadera
  2. Malt: Absolut! Kan kanske finnas på någon pub någonstans. Brill & Co är det som importerar Haandbryggeriet (åtminstone har det varit så förr...).

    SvaraRadera