söndag 21 augusti 2011

S:t Eriks Skördeöl

Ni som läst våra tidigare recensioner av de olika sorterna i S:t Eriks-serien vet att det ha varit lite blandade intryck, tyvärr ofta åt det negativa hållet. Nu är Jessica Heidrich tillbaka med en ny med namnet S:t Eriks Skördeöl - en öl som enligt egen utsago skall passa bra till höstens primörer.

Nå, hur är den då?

Ölets färg är åt det mörka mahogny-hållet med ett två och en halv finger högt skum. Skummet lämnar vissa rester på glasets insida.

Doften är mustig och maltig med inslag av nötter och något som jag associerar till blöt svampskog. Där finns även en fräsch humlearom som balanserar upp allt det mustiga och murriga.

Smaken är först ganska besk men sedan kommer allt det mustiga från doften fram. Det finns spelrum för rostade nötter såväl som det mustiga och det där lätt svamp-aktiga. Ölet har en härlig balans mellan beska och sötma.

Munkänslan är relativt fyllig med en medelhög kolsyrehalt. Bubblorna är medelstora och ganska mjuka.

Det här var faktiskt riktigt trevligt. Helt klart en av de bästa S:t Eriksölen hitills. Den kommer förmodligen som bryggarna själva påpekar att passa utmärkt till hösten primörer - åtminstone om de menar köttgrytor med goda svampar eller varför inte en toast med smörstekta kantareller.

Betyg? 4 av 5!

Pris: 17:90 för 33 cl på Systembolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar