fredag 2 juli 2010

Nøgne Ø Sunturnbrew

Ibland kommer bryggerier upp med idéer som kan verka galna - på gott och ont. Ett barley wine bryggt med kornmalt, rågmalt, vetemalt och rökt malt med betoning på det rökta är kanske inte något som faller alla i smaken. Nåja, precis som titeln avslöjar så är det Sunturnbrew från norska Nøgne Ø detta inlägg ska handla om

Såhär var den!

Färgen är av en mörk ogenomskinlig karaktär med ett litet beige-aktigt skum. Ölet lämnar inga skumrester på glaset att tala om.

Här var det rökigt! Doften bjuder på stora rökiga toner som drar åt charkuterihållet, det finns även trevliga toner av karamellig malt som påminner lite om kolaremmar. Vidare så bidrar malten med inslag av såväl lakrits som hårt rostade nötter. Humlen gör sig enbart påmind i bakgrunden med vissa inslag av tallbarr.

När det kommer till smaken så är inte rökigheten lika dominerande som i doften. Här lämnas det lite mer plats åt lakritsen, kolaremmarna och de rostade nötterna. Rökigheten lägger sig som en skön bakgrund över dessa maltiga toner. Smaken är av en komplex karaktär där smakerna på något märkligt sätt smälter ihop ganska bra trots att de flesta är av särartade karaktärer.

Ölet är väldigt fylligt med en relativt låg kolsyrehalt med små, mjuka bubblor.

En stor eloge till Nøgne Ø för att de fortsätter att vara kreativa och att de brygger den typen av öl de själva vill brygga och inte vad de tror folk kommer att tycka om. Som jag tidigare konstaterat i detta inlägg så förmodligen inte detta ett öl som passar alla, men jag tycker det är trevligt. Dock hade jag nog hellre druckit den på vintern men en sval sommarkväll funkar det med.

Betyg? 3,9 av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar