onsdag 7 juli 2010

Bryggning av Saison

För några veckor sedan (tre närmare bestämt) bryggde Fredrik och jag vår andra hembrygd tillsammans. Jag hade av någon anledning länge velat bryggt en välhumlad Saison och efter att ha diskuterat lite med Fredrik bestämde vi oss för att aromhumla den med rejäla mängder Hallertauer Mittelfrüh. Eftersom vi fortfarande är inne på extraktbryggning valde vi att den här gången använda oss av flytande maltextrakt, nämligen "Bavarian Pilsner" från Weyermans. Vi steepade dessutom ett halvt kilo Viking Carapale-malt, men då extraktet redan innehåller lite av en liknande maltsort gjorde det nog varken till eller från.

När 60-minuterskoket väl kommit igång tillsatte vi 20 gram Columbus/Tomahawk-humle. Vi drog på litet extra eftersom det senast blev lite klent i beskan. Visserligen är det här ingen IPA, men ändå. Kastrullen (på 10 liter) var nästan till bredden fylld och vi använde även en mindre kastrull för att lösa upp det sista maltextraktet.

När 20 minuter återstod slängde vi i 30 gram Nelson Sauvin som fanns kvar från förra bryggningen. Vid 10 minuter åkte 30 gram Hallertauer Mittelfrüh i, och samma mängd hälldes också i vid 2 minuter. Vid 5 minuter hade vi även i 1 gram koriander, vilket inte var så planerat utan mest en spontan grej. Vi kylde sedan vörten i diskhon, för att sedan späda ut de dryga 8 litrarna till det dubbla för att få ett OG på 1057. När vörten höll rätt temperatur tillsatte vi jästen, den mytomspunna French Saison, strax före 16-tiden innan ett besök på Bishops Arms i Karlstad. Vid 23-tiden samma kväll började det bubbla i jäsröret, och fortsatte så under drygt en och halv vecka när det började lugna ner sig. Det kändes som en långsam jäsning, men när jag väl tog ett FG-prov visade det sig att det jäst ut rejält - vid upptappningen förra torsdagen låg det på 1005. Ölet ligger alltså på lite drygt 6,9-7%.

Själva upptappningen gick hyfsat utan alltför mycket spill - vi fyllde 29 stycken flaskor, de flesta på 50-cl, men också några "bombers" och småflaskor. Nu är det bara att hoppas att kolsyran kommer också. I måndags testade jag en flaska med på tok för lite av det, men man kände ändå att ölet hade potential.

Man är onekligen sugen på helmaltsbryggning - eller snarare helmäskning - nu, och vi får hoppas att det blir av inom en inte alltför avlägsen framtid. Det enda som är lite avskräckande är att det behövs mer grejer, men vi har funderat på att skaffa en kylbox och bygga om till ett mäsk- och lakkärl då det verkar smidigast. Sedan blir det väl att försöka köpa färdigkrossad malt och enbart krossa specialmalter som chokladmalt och dylikt i små mängder själv. Det känns också som ytterligare en jäshink vore på sin plats, så att man kan tappa om och slippa alltför mycket jästrester. En större kastrull står också på önskelistan, men det känns som det kan bli svårt att köpa allt på en gång...

2 kommentarer:

  1. Spännande! Jag ska nog brygga min nästa Saison med denna jäst just för dess goda utjäsning. Sist körde jag med Dupont-jästen och då kom jag bara ner till 1013 och då väntade jag ändå i två veckor.

    SvaraRadera
  2. Gör så!

    French Saison sägs ju kunna gå ner till typ 1002 också.

    SvaraRadera