måndag 7 juni 2010

Spezial Rauchbier Märzen

Bamberg i Tyskland torde vara paradiset för de som älskar de klassiska tyska rökölen. Schlenkerla (eller Braueri Heller) är väl det mest kända bryggeriet i staden som annars hyser inte mindre än åtta bryggerier, trots att invånarantalet bara är 70 000(!). Braueri Spezial är ett av dem, och här följer en recension av den Rauchbier Märzen som dök upp tillfälligt på Systembolagets hyllor i maj.

Färgen är rödbrun med ett stabilt vitfärgat skum. Ser inbjudande ut.

I doften är det första man märker en tydlig rökighet, som däremot inte är riktigt så kraftig som jag väntat mig. De klassiska rökt korv/kött/skinka-tonerna är alltså där utan att dominera totalt. Toner av trä och en tydlig karamellig och brödig maltighet kan också hittas.

Smaken är framförallt rökig med tydliga toner av rökt kött och trä. Det finns en karamellig sötma som balanserar ölet utan att bli för mycket. Det är maltigt och balanserat med viss fruktighet.

Munkänslan är medelfyllig och kolsyran är alldeles lagom.

Detta är ett trevligt öl som jag helt klart tycker är värt att prova. Ibland är det riktigt gott med en traditionell tysk öl.

Betyg: 3,8 av 5.

2 kommentarer:

  1. Helt klart en trevlig öl, jag kan rekommendera veteversionen också om ni får tillfälle att testa den. Den är också nice!

    SvaraRadera
  2. Ok, får hålla utkik även om chansen kanske inte är alltför stor. :)

    SvaraRadera