tisdag 1 juni 2010

Mohawk Summer India Pale Ale

Recensionerna av årets sommaröl fortsätter. Denna gång handlar det om den tredje IPA:n i Mohawk-serien av Stefan Gustavsson. Denna är precis som sin storebror Mohawk Extra India Pale Ale brygd hos Sigtuna Bryghus. Mohawk Summer India Pale Ale har de valt att kalla denna skapelse som är snäppet svagare än sina föregångare som båda låg på 7,5% jämfört med denna som ligger på 6,8%.

Dessa tre öl har fått blandade reaktioner här bland bloggarna och bland kritiker i övrigt. Personligen tycker jag att de två tidigare varianterna har varit riktigt bra. Särskilt intressant var Mohawk Rye India Pale Ale som kom i början av året -- aldrig trodde jag att rågmalt skulle passa så bra i en IPA.

Hursomhelst, nog tjötat, nu är det dags för recensionen av just sommar-varianten!

I glaset har ölet en oklar orange färg med ett stort och luftigt smutsvitt skum. Det är verkligen ett trevligt utseende som gör att förväntnignarna skruvas upp en hel del. Ölet lämnar minimalt med skumrester på glaset.

Genast när man doftar på den inser man att den kanske inte är fullt så humlearomatisk och juice-ig som man kanske hade väntat sig. Visst, det finns en hel del grapefrukt, kiwi och tallbarr som samsas med lätta toner av ananas, men det är ändå mycket mindre än vad jag hade väntat mig.

Smaken väger dock upp för den något tama doften. Här slår humlen direkt till med en rejäl bitterbeska som balanseras upp av en trevlig bakgrund av kola och karamellmalt i allmänhet. Humlen bidrar i övrigt med en skön eftersmak av tallbarr och färsk grapefrukt, precis som sig bör i en IPA.

Fylligheten är någonstans mellan medel och hög med en kolsyrehalt som även den ligger någonstans kring medel och hög.

Höga förväntningar kan vara både bra och dåligt, i detta fall var det nog åt det sistnämnda hållet. Även om detta i sig är en genomtrevlig och god IPA trodde jag nog att det skulle bli någon slags "grande finale" för serien med massvis av aromhumle inför sommaren. Det blir det dock inte riktigt, den snubblar liksom lite på mållinjen. Ändå tror jag nog att en och annan flaska kommer slinka med till sommarens grillkvällar. Det passar den nog finfint till.

Betyg? 3,5 av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar