onsdag 9 juni 2010

Nynäshamns Dragets Kanal Dubbel IPA

Nynäshamns Ångbryggeri har genom åren gett oss ett flertal stabila öl på bolagets hyllor, exempel på detta är Bötet Barley Wine, Smörpundet Porter och Sotholmen Extra Stout. Deras kanske mest klassiska öl, Bedarö Bitter, har dessutom varit en riktigt "session"-favorit förut när man velat kunna dricka några öl utan att bli alltför snurrig i huvudet.

Dragets Kanal Dubbel IPA kom på bolaget i förra veckan och givetvis slank det ner ett par flaskor i korgen inför den ölprovning Fredrik och jag hade i fredags.

Ölet är kopparfärgat i glaset med ett medelstort, vitt skum. Lite rester på glaset.

Doften bjuder på en hel del humle; grapefrukt och apelsin märks tydligt tillsammans med lätta toner av kåda och gräs. Det är alltså ganska citrusaktigt med tydliga karamelltoner från malten i bakgrunden.

Smaken går i samma stil med tydliga apelsin-toner. Det finns också en del citron, kåda, grapefrukt och en balanserande maltig karamellighet. Eftersmaken är besk, men inte brutal utan på en något mildare nivå för öltypen.

Munkänsklan är medelfyllig med en frisk, medelstark kolsyra som pirrar litet på tungan.

Lyckligtvis hittar jag inte de fenoliska toner som annars kan dyka upp i Nynäshamns öl då och då (särskilt i Bedarö det senaste året har jag märkt), och om de finns där är de så svaga att jag inte känner dem. Sammanfattningvis är det ett öl som är värt att prova, men man bör inte ha alltför stora amerikanska förväntningar à la "Ruination IPA" eller liknande för då blir man nog besviken.

Betyg: 3,6 av 5.

2 kommentarer:

  1. Tyckte att den var mycket mer en IPA än en DIPA

    SvaraRadera
  2. Fajanen: Jo, det har du klart rätt i.

    SvaraRadera