fredag 21 januari 2011

Öl och mat i kombination del 2: Rotmos & fläsklägg med God Lager


Efter en rejäl förkylning och strulet med videobloggen så var bloggmotivationen som bortblåst i några dagar, men nu kör vi igång igen!

Precis som jag pratade om i mitt förra inlägg om öl och mat så har jag tänkt att göra en liten serie om vanliga och mindre vanliga öl och mat kombinationer. Detta är då alltså del två. Förhoppnings kan dessa inlägg ge lite inspiration och tips på nya och mindre nya mat och öl kombination!

Idag är det dags att laga den traditionella rätten rotmos & fläsklägg och till den har jag valt att dricka Nils Oscar God Lager. Husmanskost är den mat jag personligen tycker om allra mest. Lyxrestauanger, franskt, italienskt, musselskum, brushcettor hit och brushcettor dit osv. i all ära, men i grund och botten föredrar jag verkligen husmanskost. Tyvärr är den riktiga husmanskosten förpassad som någon slags trist vardagsmat. Detta tycker jag vi ändra på.

Vi börjar med ett recept!

För 3-4 personer
  • 1 kg rimmat fläsklägg, med eller utan ben
  • 2 st lagerblad
  • 5 kryddpepparkorn
  • 5 vitpepparkorn
  • ½ stor gul lök
  • 1 stor kålrot
  • 5 stycken medelstora potatisar
  • Ev. ett par morötter
  • Salt & peppar
  • Smör
Som ni ser så är ingredienslistan inte särskilt stor, detta är både billig och enkel mat! Börja med ett skölja av fläskläggen och lägg det sedan i en stor kastrull och häll över vatten så det täcker. Koka sedan upp detta och skumma av under tiden, fyll eventuellt på med extra vatten så det täcker. När skummet är borta är det dags att slänga i lagerbladen, den halva löken och krydd- och vitpepparn. Låt detta sedan stå och puttra på svag värme tills det blir riktigt mört, gärna i 2-3 timmar. Spara ett par dl av spadet när det är klart. Nu är det dags att skala och tärna kålrot, potatis och de eventuella morötterna. Koka sedan dessa så de blir mjuka och mosa dem sedan, i med smör och det sparade spadet. Salta och peppra efter smak och tycke. Servera med Västerviks senap.

Hur passar ölet och maten ihop då? Jo, de strama, lätt örtiga humletonerna tillsammans med den lätta maltiga kroppen passar fint till den här typen av mat. Istället för att konkurrera ut någon av matens smaker med enorma mängder malt eller humle samspelar de istället och ger en väldigt trevlig helhetsupplevelse. Det svalkar dessutom skönt till det relativt salta fläsket och den starka senapen. Gott!

1 kommentar: