onsdag 28 oktober 2009

Brooklyner-Schneider Hopfen Weisse


Kom idag på att det finns några öl som vi prövat och fotat men ännu inte hunnit recensera. Däribland just Brooklyner-Schneider Hopfen Weisse som detta inlägg ska handla om. Många verkar tycka att den som bryggd av Brooklyns bryggmästare Garret Oliver i Tyskland är godare än denna som är bryggd i U.S.A. av Schneiders bryggmästare Hans Peter Drexler. Frågan är vad jag tycker - här kommer svaret!

Ölen har en varmgul färg med ett rejält vitt skum som faktiskt varar en stund, det lämnar även lite skumrester på glaset. Flaskan på 75 cl känns ganska lyxig.

Doften är trevlig och innhåller (som väntat?) mer tropiska toner än vad ölets tyska broder gör. Det finns även en lätt jästighet och trevliga inslag av de där typiska gröna bananerna man brukar hitta i weissbier.

Smaken bjuder även den på endel tropisk frukt men även endel jästighet och gröna bananer. Humlekaraktären står helt klart i centrum i den här ölen även om den inte dominerar smaken som i t. ex en IPA. Hursomhelst, det är såhär man vill att en amerikansk tolkning av weissbier ska smaka!

Munkänslan är fyllig och har en kolsyra som pirrar sådär lätt på tungan som en bra weissbier ska göra.

Nå, vad är slutsatsen? Både jag och David fann att den faktiskt är bättre än den tyska varianten. Mest på grund av att denna känns mer nyskapande och välkomponerad. Sen är ju frågan om den är värd ett såpass mycket högre literpris, men den frågan tycker jag är upp till var och en att besvara. Betyg? 4 skummande steinkrugs av 5!

2 kommentarer:

  1. Jag drack en flaska för ett par dagar sedan. Den var riktigt god!!

    SvaraRadera
  2. Jag gillade faktiskt den första, tyska varianten bättre; den var liksom lite mer kantig och oren, med mer smaker. Därtill långt mer prisvärd. Nog bland det bästa jag druckit från SB.

    SvaraRadera