tisdag 30 juni 2009

Torrhumlad Single Hop Simcoe och litet Double Bastard

Var en sväng till Alex igår för att hämta litet öl från en privatimport, men det blev även litet mer än så! Generöst nog bjöd han på en Mikkeller Single Hop Simcoe IPA - som han torrhumlade! Det gav helt klart ett "fräschare"/färskare intryck på ölet, humlearomen blev alltså klart kraftigare. Oerhört trevligt.



Efter detta blev det ytterligare ett öl; Double Bastard Ale, ett öl som jag inte hade druckit sedan november i fjol, och wow, det var verkligen så gott som jag mindes! Vi testade den först helt rumstempererad och sedan lätt kyld (med hjälp av en sådan där "kylstrumpa"). Trots att rumstemperaturen var ganska hög (det kändes som årets varmaste dag?) så föredrog vi detta då smakerna kom fram tydligare. Själv brukar jag alltid kyla mina öl lätt, men det är väl inte alltid det behövs. Tack än en gång för att du bjöd på detta, Alex!




Och just det... anledning till att jag ens var där, var att hämta två flaskor öl. Inte de billigaste ölen i världen kanske, men inte helt lätt att få tag på i Sverige (eller världen för den delen, åtminstone inte Mikkellern ...).



Mikkeller Festival Edition 2009 - Stella 0
Pizza Port Hop 15

söndag 28 juni 2009

Hoegaarden Rosée

Hoegaarden tillverkar ju en av de mest berömda Belgiska witbier som finns. Nämligen Hoegaarden Witbier, som med fördel dricks en varm sommardags ur sitt stora profilglas på en väl vald pub.

Av någon anledning tyckte jag först att det lät ganska spännande med en Hoegaarden kryddad med hallon, kan man krydda Lambik så kan man väl krydda veteöl, tänkte jag. En 4,5% fruit beer borde väl passa en dag då det är över 35 grader celcius i solen. Hur smakade det då?

Färgen är ungefär som kan förväntar sig, en grumlig rödaktig färg med ett tunt vitt skum. Ungefär så som en Kriek kan se ut. Så långt, allt väl.

Doften är lätt sötaktig med inslag av övermogna hallon, det finns även en lätt ton av malt. Inge humlearom att tala om, och den härliga kryddigheten från vanliga Hoegaarden Wit är som bortblåst.

Smaken är vek, tunna inslag av söta hallon, ingen syra att tala om. Det finns även inslag av någon märklig karaktärslös maltighet. Nej - detta var inget vidare.

Det blir inget högt betyg som ni kanske förstår. Hamnar någonstans runt 2,4 poäng av 5 möjliga.

lördag 27 juni 2009

Vad står på lagring?

En öl som skulle kunna stå på lagring hur länge som helst?

Öl är ju till för att konsumeras, inte sparas. Dock så kan ju lite lagring göra underverk för många öl, så därför är det såklart trevligt att ibland ställa undan lite öl något år eller ibland många år. Min lilla ölkällare är för tillfället ganska urdrucken då ekonomin stundtals tryter som studerande (men ölsuget minskar ju inte för det). Det här är det som står på lagring för att inte konsumeras än på bra länge:

1 Mikkeller Black
1 Dark Horizon 2nd Edition
1 Fuller's Vintage Ale 2008
1 Prize Old Ale 2007
1 Orval från slutet av 2007
2 Mariestads Porter 2007
1 Goose Island Bourbon County Stout
1 Old Stock Ale 2008
1 Maredsous 8 75 cl
1 Chimay Blå 2007
1 Chimay Blå 2008
1 God Jul
1 Beer Geek Brunch Weasel (har en till, men den ena ska få stå till sig)
1 Stone Imperial Russian Stout

Inte så värst mycket egentligen, men några av dem har jag höga förväntningar på att lagring ska göra något roligt med. Temperaturen i min lilla källare/förråd ligger på runt 16 grader nu på sommaren och ett par grader kallare på vintern. Så jag hoppas det är en hyfsad miljö för ölen att gotta till sig i. Har förövrigt börjat med ett litet projekt att ställa undan en flaska Chimay Blå för varje årgång, för att sedan om x-antal år kunna prova dem vertikalt och se hur de utvecklar sig med åren. Har provat flera årgångar men jag tycker helt klart att den Chimay Blå från 1999 som släpptes på bolaget förra eller förr förra året var bland de häftigaste.

Stiltje

Som ni märker är inläggsfrekvensen här på bloggen något lägre än vanligt, men det ska det förhoppningsvis snart bli ändring på. Vi hoppas kunna recensera lite öl från den planerade provningen av öl som David skrivit om här.

Annars känns det som att många av ölbloggarna har gått i ide nu inför sommaren. Vissa bloggar verkar t. o. m nästan ha lagts ner, vilket känns lite tråkigt. Vi på Ölkultur ska absoluta inte gå i ide, vi ser med tillförsikt fram emot resten av sommaren samt höstens kommande ölnyheter.

Vill passa på att önska en trevlig helg, snart kommer förmodligen också lite nyheter och ölrecensioner, kanske t.o.m en ny videorecension inom kort. Håll ut!

måndag 22 juni 2009

Jämtlands Heaven

Det har varit tyst från mig ett tag nu. På senaste tiden har det inte funnits något direkt överexalterande att rapportera om i ölväg. Dock har jag köpt BFM Cuvée du 11éme, BFM Abbaye de Saint Bon-Chien 2008, Rogue Chocolate Stout samt Stone/Nøgne Ø/Jolly Pumpkin Special Holiday Ale som skall avnjutas inom en snar framtid. Ser mest fram emot schweizarna, speciellt den där sura saken.


I onsdags när Fredrik och jag, som nämnt, drack lite öl konsumerades en Jämtlands Heaven på fat. Här följer en liten recension;

Ölet är mörkbrunt med ett fint skum som stannar kvar till ölet är uppdrucket. Ser inbjudande ut.

Doften är väldigt rostad med mycket kaffetoner samt en hel del lakrits. Det finns också en väldigt lätt rökig ton samt någon typisk Jämtlands-fruktighet.

Smaken är maltig med mycket rostade toner, föga oväntat efter doften. Kaffe, lätta stänk av choklad samt lakrits är väl det jag tänker främst på förutom den tydliga fruktigheten som ligger i bakgrunden.

Kroppen är medelfyllig och len. Överlag är det är ett mycket drickbart "session"-öl, men kanske inte så exalterande.

Betyg: 3,4 av 5.

söndag 21 juni 2009

Mikkeller Simcoe Single Hop IPA - Video

Videobloggen är tillbaka! Mer flumm än vanligt - och lätt trött efter en lång arbetsdag. Då var det äntligen dags att recensera Mikkeller Simcoe Single Hop IPA via video, som jag tjötat om i de senaste posterna. Betyget uteblir då jag redan satt det i den skrivna recensionen.

Försök att ignorera mitt tjöt om prisvärd, håller visst på att bli senil! ;)


torsdag 18 juni 2009

Onsdagskväll i Karlstad

Lite halvt oplanerat skickade jag iväg ett sms till David och undrade om vi skulle gå ut och ta ett par öl på krogen i Karlstad och snacka lite. Han var på. Det bar iväg till Bishops Arms där det konsumerades lite Schneider Hopfen Weisse på fat samt Jämtlands-ölet Heaven, också den på fat. Trevliga öl bägge två, dock inget superspeciellt.

Vi kände sedan att Bishops Arms var lite väl knökat för att orka sitta kvar, dessutom hade vi hört talas om den lilla puben i äkta Brittisk stil vid namn Woolpack Inn (ja namnet kommer från puben i den Engelska tv-serien Hem Till Gården). På ovan nämnda pub blev det en Youngs London Stout (tydligen olika namn på den, stod Youngs på kranen iaf) följt av en Fuller's ESB. Till Stouten käkade jag en Cottage Pie och David en korg med klyftpotatis och vitlöksdipp. Vill verkligen passa på att rekommendera ett besök.

Kvällen kändes alldeles lagom, och man kände sig lite seg efter fyra öl varav den första var lite väl stark att dricka ett stort krogglas av. Hursomhelst var det oerhört trevligt och opretaniöst.
Eventuellt kommer recensioner av ett par av ölen senare. Vill också passa på att önska trevlig midsommar!

söndag 14 juni 2009

Färdiglagrad öl på Systembolaget?

I helgen var det dags att bege sig till Storfors, en liten håla norr om Karlstad och Kristinehamn för att fira att min sambos yngsta bror tog studenten. Lite öl skulle man ju givetvis ha till kvällen, dock så har ju inte Storfors Systembolaget det bästa utbudet. Ett par Oppigårds Single Hop Ale och ett par Arboga Vårlager fick det ändå bli. Dessutom såg jag att de hade Mariestads Porter - en hygglig Svensk porter som jag inte druckit på ett tag. En sådan fick det bli.

Den positiva överraskningen när kassörskan plockade fram flaskan (ja, en del butiker har fortfarande inte självplock) var att det var en flaska från 2007. "Hmm" tänkte jag, två år gammal porter för circa 15 kr flaskan, "jag tar två till" sa jag. Så nu står det ett par flaskor Mariestads Porter 2007 i min lilla ölkällare. En flaska prövade jag, dock blir det ingen recension just nu, men enligt mig åsikt är det helt klart i klass med t. ex en färsk Carnegie Porter.

Så det ska bli kul att låta dem stå ett tag till och se om det händer något (Står bäst före 06 december 2017, intressant!). Blir det ingen höjdare är det ju ändå ingen större ekonomisk förlust. Hursomhelst, mer färdiglagrad öl åt folket!

lördag 13 juni 2009

Unibroue 17

Kanada har kanske inte bidragit med värst många bryggerier på ölkartan, men Unibroue är helt klart ett av dem. De har tidigare imponerat med bland andra La Fin Du Monde och Trois Pistoles. Första gången jag prövade Unibroue 17 var i Augusti förra året, då var jag verkligen inte imponerad, utan jag tyckte rentav att det smakade ganska illa.

Det skulle det blir ändring på när jag och David prövade den i onsdags.

Ölen har en härlig brun färg med ett fint, rejält och fast, beigeaktigt skum. Jag bestämde mig för att det passade bra att dricka det ur mina Chimayglas.

Doften är väldigt kryddig, maltig och vinös med stora inslag av kanske framförallt rödvin. På något vis känns det som att ett knappt år av lagring verkligen gjort underverk för det här ölet.

Smaken är helt klart ungefär som man kan vänta sig av doften. Väldigt vinös och maltbetonad med mycket jästiga och kryddiga smaker. Men där finns även något unik smak som påminner mig lite om något i stil med torkade katrinplommon eller dylikt, ganska trevligt faktiskt.

Ett väldigt bra öl, såhär i efterhand kan jag ångra att vi inte inhandlade en flaska till. Betyget blir 4,2/5!

torsdag 11 juni 2009

Nils Oscar Saison

Det är fortfarande tidigt på morgonen och jag sitter med en lätt baksmälla efter en liten provning hos Fredrik igår. Det dracks några intressanta öl där jag såg mycket fram emot Nils Oscar Saison som fått en hel del bra omdömen på Ratebeer och andra sidor.

Fredrik öppnar flaskan vid diskbänken då stilen brukar ha en tendens att vara ganska kraftigt kolsyrad och rinna över, men det visar sig att vår rädsla var obefogad då den är helt lugn.

En annan rädsla inträffar dock när vi häller upp ölet; det skummar dåligt, visst det existerar ett litet skum men det ser tråkigt, lätt grumligt gyllenfärgat ut och inte alls som det fantastiska "Bam Bière" vi drack för ett par veckor sedan.

Doften är visserligen inte dålig men det finns något intetsägande över den: litet kryddigt, maltigt, lätt touch av socker, apelsin och timjan.

Smaken är lätt syrlig och småtorr med kryddor (timjan), apelsin, citrus. Det avslutas med en lätt beska. Smakar inte illa men det känns intetsägande.

Det som känns mest fel är dock munkänslan. Ölet känns "livlöst" och tunt med ingen kolsyra alls. Jag undrar vad de försökte göra här - visst det smakar inte illa men något fel är det och framförallt är det nog den icke-existerande kolsyrans fel (åtminstone är den väldigt svag - vilket framkallar en "död" munkänsla eller hur man nu skall förklara det). Jag har varit med om vissa öl som känns litet kraftigt kolsyrade, men det här är nog första gången jag fått ett för lätt kolsyrat öl.

En dålig flaska? Jag har inte råd att slänga ut 99 kronor igen, men om någon bjuder någon gång så smakar jag gärna...

Betyg: 2,8 av 5.

tisdag 9 juni 2009

Mikkeller Simcoe Single Hop IPA

Dåså, då har äntligen ölen jag beställde antlänt och efter första dagen på mitt sommarjobb (som förövrigt var ganska lång och slitsam) så är det dags att pröva en öl från nyhetssläppet. Egentligen hade jag nog tänkt att göra en videorecension, men jag känner mig alldeles för trött och ofokuserad för att sätta mig och filma, redigera och recensera. Så ni får hålla tillgodo med en skriftlig - men bli inte förvånade om jag videorecenserar den vid ett senare tillfälle.

Nåväl, hur är ölen då?

Direkt när de första öldropparna landar i ölkupan så bildas ett våldsamt skum, något i stil med Orval faktiskt. Förvånad som jag blir så försöker jag hälla lite till och inser sakta att jag lär få vänta en stund med att dricka denna öl. Färgen är djup orange och ölet har en ganska grumlig karaktär. Det lämnas rejält med skumrester på glaset medan man dricker sig igenom ölen.

Aromen/doften innehåller massvis med passionsfrukt, ananas men även en viss ton av jäst. Det märks att det är rejält med humle i ölet, det är en galet trevligt doft.

Smaken har också den toner av passionsfrukt, ananas och riktigt bitter grapefrukt. Det finns även en viss träighet/jordighet i ölen som gör den oerhört besk. Malten finns där och försöker för fulla muggar att balansera upp all beska. Enligt mig så är detta bland de bästa "vanliga" ipor jag provat i ett helt nyktert tillstånd. Det enda som möjligtvis drar ner omdömet ett snäpp är den överdrivna kolsyran.

Betyget blir 4,1 stadiga ölsejdlar av 5!

fredag 5 juni 2009

BFM La Meule


Första ölet att recenseras från nyhetssläppet i måndags är schweiziska La Meule från Brasserie des Franches Montagnes.

Ölet är grumligt gulfärgat med ett litet vitt skum, det ser helt klart inbjudande ut.

Doften är kryddig, örtig, jästig, fruktig och lätt syrlig med toner av blommor, gräs, citrus och apelsin. Det är en intressant doft, som känns väldigt fräsch på något sätt.

Smaken är också den lätt syrlig och fruktig med kryddor, örter, blommor, gräs, citron och apelsin. I eftersmaken dyker också en intressant ton av mint upp. Precis som doften så levererar ölet, om än något mer.

Munkänslan är underbart torr och len. Kroppen är lätt till medelfyllig med mjuk kolsyra.

Nå, det är känns helt klart ganska ovanligt, det finns något som gör att ölet har en egen karaktär och sticker ut. Ölet är ju för övrigt kryddat med salvia, men jag vetetusan om jag har så stor koll på hur salvia smakar exakt, kan inte minnas att jag ätit det. Hursomhelst var jag precis iväg och köpte på mig ytterligare en flaska (tillsammans med litet mindre roligt som skall drickas på en grillfest imorgon + två Chimay blå 2008 som jag inte kunde motstå innan de försvinner).

Rekommenderas starkt!

Betyg: 3,8 av 5. Ett väldigt uppfriskande öl, som jag gärna dricker när vädret är lite varmare och finare...

torsdag 4 juni 2009

De Dolle Oerbier - Video

Då var det dags igen! Tyvärr ingen nyhet än då mina flaskor inte nått Kristinehamn. Vädret är återigen inte något vidare - snart tror väl folk att Kristinehamn är Sveriges motsvarighet till London när det gäller regn, men icke.

Denna videorecension blir den längsta hitills, bland annat beroende på att ölen inte ville sluta rinna över. Till ölen provas lite goudaost med senap, tack Bark för tipset.

På återseende!

tisdag 2 juni 2009

Jolly Pumpkin La Roja


Andra ölet från Jolly Pumpkin under kvällen var La Roja. På BeerAdvocate klassas ölet som en "American Wild Ale" medan Ratebeer kort och gott klassar det som en "Sour Ale". Enligt bryggeriet är det ett öl som bryggts i den flamländska traditionen vilket jag såklart tolkar som "flamländsk rödöl". Ölet har alltså lagrats på ekfat och sedan har man blandat öl av olika åldrar - alltifrån två till tio månader. Hursomhelst, nu kör vi!

Ölet är vackert röd/bärnstensfärgat med ett medelstort smuttsvitt skum som ligger kvar i glaset till ölet är uppdrucket. Det ser väldigt trevligt ut.

Doften är väldigt trevlig och intressant. Det finns gott om "funk" och ektoner, stall, krusbär, körsbär, röda vinbär och lätta toner av jordgubbar. En annan intressant ton jag upptäckte var doften av kokosnöt. Mycket trevligt.

Smaken är syrlig och "funky" med lätta toner av söt malt som balanserar de fruktiga och sura smakerna av gröna äpplen, körsbär, krusbär, röda vinbär och jordgubbar. Tydliga ekfatstoner gör sig påminda, nästan litet vanilj och sedan kommer återigen, som i doften, den där kokosnöt-tonen. Ett väldigt komplext och gott öl med väldigt mycket som händer - jag kan nog inte återge allt känner jag.

Munkänslan är torr, kroppen är medelfyllig och kolsyran är någonstans emellan medelstark och livlig. Väldigt uppfriskande och fräscht hursomhelst. Jag älskar verkligen det här ölet, och även om Bam Bière var fantastisk är det här snäppet bättre. Hoppas bara man får tag på det igen - även om 125 kronor är ganska mycket för ett öl är det ändå värt det, dock är det ju tyvärr inget man kan "bunkra upp" med.

Betyget blir höga 4,4 av 5. Rekommenderas verkligen!

måndag 1 juni 2009

Nyheter!


Var nyss iväg och handlade samt tog ett härligt överexponerat foto. Råkade slinka med en cider också. Får lita på Niggze att det är ett bra sommaralternativ - var ju rätt billigt också.

Annars satsade jag givetvis på Mikkeller Simcoe, även om det fick räcka med fyra flaskor. Verkar gå åt som smör i solsken hursomhelst - träffade Alex (som jag och Fredrik delade Brunch Weasel-beställningen med samt köpte några Ruination i vintras av). Han köpte tydligen 10 flaskor och strax efter mig kom det två ölnördar och köpte en 6-8 flaskor var. Kul i alla fall på sätt och vis då vissa öl ibland får stå lite väl länge här i sketna Värmland.

Är även nyfiken på La Meule och Nils Oscar Saison. Var lite tveksam till att köpa den sistnämnda först pga priset, men å andra sidan är Saison något jag verkligen gillar (särskilt efter att ha druckit den fantastiska Bam Bière, som Fredrik recenserat här nedanför).

Som nämnts på några andra bloggar så hyllar DN Hoegaarden Rosé. Själv är jag tveksam. En annan sak som jag reagerade över var omdömet av Simcoe-ölet. "Höjdardansk med hästskit och lagrad västerbottensost i doft. Härlig eftersmak som för tankarna till nystekta kantareller. Passar även nybörjare." Ska bli intressant att testa ölet nu, men hästskit, västerbottenost och nystekta kantareller är väl knappast något jag brukar associera till när jag dricker IPA. Låter verkligen inget vidare, men jag betvivlar inte att det egentligen finns gott om tropiska frukter som kan stilla min humletörst så här i sommartider...

Jolly Pumpkin Bam Bière

Ingen videoblogg idag? Nej tyvärr så blev det inget filmande under min och Davids senaste lilla provning som vi hade i helgen. Dock så vill vi ju självklart dela med oss av våra upplevelser ändå. David hade vänligheten att ta med de två nyheterna från Jolly Pumpkin, nämligen La Roja och Bam Bière, det är den senare som jag tänkte ge mig på att recensera nu;

När man häller upp ölen bildas ett oerhört stort och trevligt skum, det är svårt att hälla mer än några droppar innan glaset nästan rinner över. Färgen är härligt gyllengul med rejäla inslag av jästfällning.

Doften är oerhört trevligt och är lite härligt "små-funky" med drag av tropiska frukter och en viss kryddighet från jästen. Det är en väldigt trevlig doft vill jag säga, en doft som får en att längta till en solhet strand.

Smaken är också helbra, massor av fruktighet, kryddor och en härlig syrlig friskhet. Det är verkligen ett uppfriskande öl på alla sätt. Maltigheten finns där, men är ganska tillbakadragen, man tänker mest på humligheten och kanske främst en härlig jästighet.

Att det sen bara är på 4,5% gör ju inte saken sämre, det är verkligen en törstsläckare. Problemet är väl bara priset, 120,40 kr för en törstsläckare är väl i hårdaste laget mot plånboken, men men! Det är ändå en oerhört bra och god farmhouse ale/saison, så betyget blir högt! Det landar någonstans runt 4,25/5 - helt klart bland det bästa jag druckit inom stilen.