onsdag 3 oktober 2012

Gueuze Tilquin


Denna dag har haft höga toppar och djupa dalar. Att börja med att ha sönder sina sprillans nya jeans i ett försök att hjälpa en kollega med en projektor på jobbet är inte någon höjdare. Att sedan behöva skicka tillbaka sin sprillans nya iPhone 5 på grund av fabriksfel gör inte saken bättre. Att se genrepet av Nils Holgersson på Västanå Teater är däremot en höjdare. Att korka upp en flaska fantastiskt öl på eftermiddagen är också en höjdare.

Ölet jag pratar om är Gueuze Tilquin av den nytillkomna gueuze-blandaren Gueuzerie Tilquin. Redan här bör man höja på ögonbrynen. Nytillkommen gueuze-blandare? Ja, faktiskt. Oftast är det så att gueuzerier lägger av olika anledningar men här har man faktiskt startat upp en ny verksamhet. Att de dessutom blandar gueuze från några av belgiens mest framstående bryggare gör ju inte saken sämre.

Vätskan är guldgul med ett två och en halv finger högt vitt skum som ganska snart lägger sig till ett tunt skumlock. Det blir endast lätta skumrester på glasets insida.

Doften är magnifik med tydliga inslag av omogna gröna äpplen, citronsyra, harsyra och hästfilt samt passionsfrukt. Det finns också örtiga drag av gammal humle.

Smaken är såpass sur av man grimaserar förnöjt efter varje klunk. Det är precis såhär jag vill ha min gueuze. De fruktiga inslagen av omogna äpplen, citronsyra och passionsfrukt gör sig påminda även här. Likaså inslagen av funk som drar åt harsyra och hästfilt. Det finns också en väldigt, väldigt lätt beska på slutet.

Ölet är lätt till medelfylligt och sprudlande livfullt. Bubblorna är små och lätt stickiga.

Ah... det här är helt fantastiskt. Det är sällan jag får en liknande kick av att dricka öl nuförtiden. När hela ansiktet lyser upp i ett leende för varje klunk som tas vet man att det är bra.

Betyg? 4,9 av 5. Snudd på perfektion!

Pris: 54:50 för 37,5 cl på Systembolaget.

2 kommentarer:

  1. Jeg smagte Tilquin's Oude Geuze i Belgien i sidste uge.
    Den er rigtigt god, men jeg synes personligt ikke at den kan måle sig med Ouse Gueuze fra eg 3 Fountainen eller Boon.
    Jeg elsker at der er så meget smag i en Gueuze, og har tænkt mig at skrive nogle anmeldelerser af dem inden længe.
    Højt skum!

    SvaraRadera