lördag 27 oktober 2012

Närke Kulturbryggeri Gransus


Jag blir alltid sådär barnsligt förtjust när jag får chansen att prova Närke Kulturbryggeris olika experiment med bland annat bävergäll, hampa och nu även granskott. Anledningen till att jag blir så barsnligt förtjust är att Närke Kulturbryggeri nästan alltid lyckas göra något som är konstigt och bra samtidigt. 

Den här gången är det alltså dags för deras öl Gransus som precis som namnet antyder är bryggd med granskott. Ölet ligger på 6,5% och öltypen är något svårdefinierbar men jag skulle kalla den för ett kryddöl.

Nej, nu kör vi!

Vätskan är djupt brun och ganska disig. Skummet dör ut ganska snabbt och lämnar inga skumrester på glasets insida. 

Doften är sötaktig med tydliga inslag av just granskott. Utöver detta finns en skön maltbas som bjuder på såväl kolagodis som rostade nötter. Det finns också en lätt blommig och jordig humlearom. 

Smaken är oväntat söt med tydliga drag granbarr och fruktkola. Det finns också toner som drar åt melass och kolagodis men även en humlearom som är åt det jordiga hållet. 

Vätskan är fyllig med en relativt låg kolsyrehalt. Bubblorna är små och mjuka.

Det här var inte så tokigt. Helt klart ett intressant och drickbart öl som man kan sitta och smutta på en bra stund samtidgt som man drömmer sig bort mot en höstig granskog. Gott!

Betyg? 3,7 av 5! Gott och intressant men inte ett öl för alla!

Pris: 85 kr för 40 cl på krogen. 

Bilden är lånad från iglaset.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar