onsdag 17 oktober 2012

Oppigårds SMÖF Lager

Det är alltid spännande när Oppigårds släpper nya öl - och särskilt när de går utanför sin egen "comfort zone" som väl får anses vara olika former av American Pale Ale. Den här gången är det dags för en välhumlad lager som har bryggts som husöl till ölfestivalen SMÖF eller Söderbärke Mikroölfestival. Ölet ligger på 5,5% och är humlat med Simcoe, Centennial och Columbus. SMÖF Lager kallas den!

Vätskan är klar och djupt guldgul med ett cirka två fingrar högt skum. Det blir rejält med skumrester på glasets insida.

Doften är kraftfull med en tydlig lagerkaraktär med betoning på nyrostat bröd, gräs och en lätt mineralisk ton men med generösa inslag av amerikansk humle. Humlen bidrar med inslag av grapefrukt, papaya och tallbarr.

Smaken är rejält besk med tydliga inslag av just grapfrukt och tallbarr men även papaya kiwi. Det känns dock fortfarande att det är en lager då ölet är torrare och inte lika fruktigt och karamelligt som t. ex en pale ale.

Ölet är medelfylligt med en relativt hög kolsyrehalt. Bubblorna är medelstora och lätt stickiga.

Mmm... det här har Oppigårds gjort förbaskat bra. För drygt år sedan skrev jag detta inlägg och jag måste säga att jag står fast vid att Oppigårds brygger bland de bästa lagerölen i Sverige.

Betyg? 3,9 av 5!

Pris: 18 kr för 33 cl på Systembolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar