lördag 27 oktober 2012

Djævlebryg Schopenhauers Vilje

Det var längesedan jag drack något från Djævlebryg. Av någon anledning har jag inte känt mig superlockad när deras öl har dykt upp på hyllorna. Detta kan bero på att det ofta rört sig om diverse IPA:s där man använt sig av engelsk humle - något som aldrig lockat mig särskilt mycket.

När jag var på Systembolaget häromveckan bestämde jag mig dock för att prova deras "hoppy ale" Schopenhauers Vilje som jag valt bort ett par gånger tidigare. Det är en välhumlad öl på 6,5% bryggd med både amerikansk och engelsk humle.

Vätskan är orange och lätt disig med ett två fingrar högt smutsvitt skum. Det blir inga skumrester på glasets insida.

Doften bjuder på en rejäl dos humle där den engelska humlen dominerar med sina jordiga och blommiga toner och den amerikanska lyser enbart igenom stundtals med en lätt citruston som drar åt grapehållet. Det finns också en rejäl dos karamellmalt och en viss jästighet.

Smaken är mycket riktigt även den åt det engelska hållet med jordiga toner med inslag av blommor och tobak. Här är den amerikanska humlen ännu mer återhållen och bidrar endast med en stram beska. Även här finns tydliga inslag av karamellmalt och en lätt jästighet. Utöver detta finns en ton som jag associerar till umami.

Ölet är medelfylligt med en relativt hög kolsyrehalt. Bubblorna är medelstora och livfulla.

Hmm... Nej, jag måste erkänna att jag inte är superimponerad. Det känns som att ölet vill så mycket mer men det som kommer fram känns inte så upphetsande och trots en rejäl beska känns inte humligheten särskitlt spännande. Jag är mer förtjust i bryggeriets maltiga ölsorter...

Betyg? 3,1 av 5. Helt okej men ingen upplevelse...

Pris: 44:90 för 50 cl på Systembolaget.

2 kommentarer:

  1. Håller med dig här, Fredrik. Faktiskt har jag inte varit helt superimponerad av någon av bryggeriets öl som har lanserats på Systembolaget.

    SvaraRadera
  2. Ni har fel. Detta är en av höstens/vinters absolut bästa ales oavsett undertyp.

    SvaraRadera