lördag 6 oktober 2012

Celt Experience Celt Iron Age

Det var en gång en gång en hylla med folköl, fylld till bredden med spännande spännande öl med en procenthalt på under 3,5. Eller hur? Nej, vi i Sverige kan inte, generellt sett, skryta med att vi har särskilt spännande öl på hyllorna i våra matbutiker med mera. Det finns några få undantag men oftast är det ett väldigt likriktat sortiment oavsett vilken butik du går till eller i vilken del av landet.

Just på grund av detta likriktade sortiment blir jag nästan lite exalterad när jag ser en ny öl på hyllan. Denna gång var det Celt Experience Celt Iron Age som fångade min uppmärksamhet med sin stiliga design och annorlunda flaska. Ölet är en bitter på 3,5% bryggd av The Celt Experience som fokuserar på att brygga ekologiska alesorter.

Dags för en recension!

Vätskan är mörkt kopparfärgad med ett fingerhögt skum. Skummet lämnar en hel del rester på glasets insida.

Doften är karamellig och fruktig med tydliga inslag av bär med betoning på röda vinbär och björnbär. Det finns också en viss ton av rostade nötter.

Smaken drar åt samma håll som doften men här ackompanjeras alla inslag av bär och karamell med en lätt men stram humlebeska som drar åt engelska hållet med inslag av blommor och jord.

Ölet är relativt lätt, på gränsen till medelfylligt, med en medelhög kolsyrehalt. Bubblorna är små och mjuka.

Det här var inte så dumt. Den spelar helt klart i samma liga som t. ex Brakspear Bitter och Fuller's Chiswick Bitter. En stabil bitter med hög hinkabilitet. Prova den gärna till Sheperds Pie!

Betyg? 3,3 av 5! Bra!

Pris: 22:50 för 50 cl på Coop Forum i Kristinehamn.

1 kommentar:

  1. Hittade den på Coop härom dagen, riktigt trevlig!!

    SvaraRadera