fredag 9 november 2012

Uinta Dubhe Imperial Black IPA

Som ni säkert har märkt är aktiviteten på bloggen väldigt låg nu under 2012 jämfört med tidigare år. Detta beror till stor del på att tiden helt enkelt inte räcker till när det gäller att luska fram nyheter och skriva utförliga recensioner med mera. Glöm dock inte bort vår Facebook-sida som uppdateras flera gånger i veckan med diverese tankar och uppdateringar kring vad vi dricker.

Då och då kommer vi dock att skriva inlägg här på bloggen också, bland annat just idag. Den här gången är det dags för en recension av Uinta Dubhe Imperial Black IPA som kom till Systembolaget den 1:a november. Det är som namnet antyder en extra stark Black Ipa på 9,2% och den är bryggd med hampafrön.

Låter det intressant? Då kör vi!

Vätskan är djupt mörkbrun med ett cirka en och en halv finger högt beige-aktigt skum. Det blir endast lätta skumrester på glasets insida.

Doften bjuder först på en rejäl arom av amerikansk humle med betoning på tallbarr, grapefrukt och citrondiskmedel. Sedan uppenbarar sig en tydlig ton av rostad malt med inslag av mörk choklad och rostade nötter.

Smaken är även den dominerad av just amerikansk humle med tydliga inslag av tallbarr och grapefrukt. Det finns också inslag av mörk choklad, rostade nötter och en viss ton av umami.

Ölet är medelfylligt till fylligt med en medelhög kolsyrehalt. Bubblorna är små och mjuka.

Mmm... Det här är en bra Black IPA/DIPA som verkligen gör skäl för sitt namn. Det är inte en välhumlad Imperial Stout utan den särpräglar sig genom att samspelet mellan den citrusdominerade humlen och den rostade malten fungerar på ett utmärkt sätt.

Betyg? av 5! Riktigt bra!

37:50 för 355 ml på Systembolaget.

2 kommentarer:

  1. Håller helt med! Det är nog den bästa bipa som lanserats på bolaget!

    SvaraRadera