onsdag 21 november 2012

Örebro Öl & Whisky 2012 - En kort sammanfattning

Ungefär tre dagar senare känns det som att intrycken lagt sig lite och att man fått lite distans till helgens ölfestival i Örebro. Som vanligt var det en fantastiskt trevlig festival och det är folket lika mycket som ölen som gör det hela så lyckat. Här på bloggen fokuserar vi dock på ölen!

Första stoppet efter att ha kommit in, fått pressbrickan och hängt in jackan blev Oppigårds. Björn kommer fram och hälsar och är på strålande bra humör och efter lite småpratande bestämmer jag mig för att köpa ett glas Thurbo Dubbel IPA medan den fanns kvar. Inte helt olik Drakens DIPA var det en torr och mycket fruktig DIPA med inslag av tropiska frukter såväl som tallbarr. Härligt!

Eftersom Närkes monter låg precis vid sidan av Oppigårds blev det ett självskrivet nästa stopp. HåGe rekommenderade deras nya svaga milkstout Närke Jólners Dricka på 3,6% och givetvis ville jag prova den. Ölet var en fyllig och söt historia som var mycket smakrik - särskilt med tanke på den svaga alkoholhalten. Detta visar tydligt att man kan brygga smakrik öl med låg alkoholhalt. En av de bästa svagare stouts jag provat.

Nästa anhalt blev Brekeriet som jag på förhand utannonserat som en av festivalens mest intressanta utställare. Eftersom julen så sakteligen närmar sig kändes det givet att prova deras julöl Brettlehem. Det var en kryddig och syrlig julöl som definitivt sticker ut i konkurrensen. Riktigt intressant och gott. Linus, min svåger, passade på att prova en av deras cidersorter och han blev riktigt imponerad (precis som jag själv blev förra året).

Efter en stunds promenerande på festivalgolvet hamnade vi vid Great Brands monter där jag valde att prova Stone Sublimly Self Righteous. Det var verkligen en riktigt bra Black IPA som föll mig i smaken. Hade en stund innan haft en liten pratstund med Jugge från Oliver Twist/Great Brands där vi pratade om att det vore roligt att få mer av Stones mörkare öl till Sverige men att det är svårt att mycket pga stor efterfrågan.


Någonstans här tog vi en matpaus och åt av festivalmaten som i vårt fall bestog av helstekt fläskytterfilé med potatisgratäng och rödvinssås samt en grym salladsbuffé med gott knäckebröd och färskost. Maten slank ner oväntat fort och i glasen hade jag och David lite Huvill från Närke som passade helt okej till maten. Nu var det dags att bege sig ut på festivalgolvet igen!

En annan monter man inte vill missa är Brill & Co som fanns representerade i Bishops Arms Örebros monter. Här provade jag flera olika öl, bland annat Mexas Ranger, Omnipollo Moebius och Mikkeller It's Alive Lychee White Wine. Alla tre var fantastiskt goda men den som stack ut mest var Moebius. Sällan har jag druckit så god DIPA från Sverige med så otroligt mycket citrusfrukt och tropisk juice i karaktären. Grymt bra grejer!

Nynäshamns Ångbryggeri var nästa stopp och det är nog den monter man blir allra mest glad av att besöka. Thomas tar alltid emot en med öppna armar och tar sig tid att prata öl och bryggerikonst även när det är som mest folk i montern. Höjdpunkter här var Valsviken Vinterporter 2012 som var galet bra med en fin balans mellan rostat och sött. Även Dedikerad Dundermörk IPA och Pickla Pils var grymt bra. Fick även bryggeriets egna bok "Allt Utom En Stor Stark" som jag lovar att skriva om på bloggen.

Givetvis finns det otroligt mycket mer att berätta om festivalen och alla fantastiska utställare och besökare. Men ärligt talat är det bästa att besöka festivalen själv och uppleva all gemenskap och god dryck. I år tillät jag mig själv att ha en mer avslappnad approach och provade bara sånt jag verkligen ville testa. Därav blev antalet bilder från festivalen mycket få.

Jag vill avsluta detta inlägg med att tacka Örebro Öl & Whisky Festival för en fantastiskt välarrangerad festival samt ett stort tack till alla fantastiska utställare. Vi ses nästa år igen!

2 kommentarer:

  1. Jag vill bara säga tack för den mest sympatiska ölblogg jag läst. Fötterna på jorden, humor och ölglädje - keep it up!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så jättemycket. Kul att du gillar bloggen!

      Radera