lördag 22 september 2012

Slottskällans Imperial Stout 2012 Barrel Aged

Här om dagen kom ett paket med ett par nya öl från Slottskällans ner i brevlådan. Den ena var Eight, som jag skrev om för ett par dagar sedan, och den andra är Slottskällans Imperial Stout Barrel Aged 2012.

Ölet är en variant på deras "vanliga" Imperial Stout som är lagrad på amerikanska bourbonfat. Alkoholstyrkan är också upphottad från 9,5 till 11%.

Vi kör på direkt med en recension!

Vätskan är djupt brunröd på gränsen till svart med ett cirka en och en halv finger högt cappucino-färgat skum. Det blir endast lätta skumrester på glasets insida.

Doften är balanserad med tydliga inslag av såväl kaffe och choklad men även en viss vanilj och ekton. Det är ingen överväldigande doft utan den är vinös och välbalanserad utan att sticka ut alltför mycket åt vare sig det ena eller det andra hållet.

Smaken är söt och lite lätt bränd med inslag av just kaffe och choklad men även en toffee-aktig vaniljton och en lätt känsla av ek. Ölet avslutar värmande och lyxigt.

Munkänslan ligger någonstans mellan medel och hög och kolsyrehalten är relativt låg. Bubblorna är små och mjuka.

Som ni kanske vet så är jag något av en sucker för ölstilen imperial stout och detta är inget undantag. Den är dock en bra bit ifrån öl såsom Mikkeller George! Barrel Aged eller Goose Island Bourbon County Stout. Detta är ett öl att sippa på när höstkylan kommer krypande!

Betyg? 3,9 av 5. Bra jobbat!

Pris: Ej tillgänglig på Systembolaget just nu. Håll utkik på välsorterade pubar och i Systembolaget lokala sortiment i höst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar