lördag 1 september 2012

Mikkeller Black Hole


Så, dags för lite ölrecensioner av öl jag druckit de senaste veckorna men som inte hunnit med att recenseras än. Ett av dem är Mikkeller Black Hole som är en i mängden av kraftiga imperial stout från Mikkeller.

Det är som sagt en imperial stout som ligger på höga 13,1%. Förutom de vanliga ingredienserna som malt, humle, jäst och vatten är ölet bryggd med trevliga ingredienser såsom havre, honung, kaffe, råsocker och vanilj. 

Låter det spännande? Om inte kan ni sluta läsa nu. 

Vätskan är nästintill svart med ett drygt fingerhögt skum. Skummet är ljusbrunt och lämnar inga skumrester på glasets insida. Det är rejält med jästfällning i ölet och man ser små bitar av jäst som cirkulerar i glaset. 

Doften är massiv... En våg av jordigt kaffe, vanilj och honung fullkomligt bombarderar nästborrarna och innan man vet ordet av kommer också brända och karamelliserade toner och gör sig påminda och utgör en kakafoni av dofter. 

Smaken är oväntat söt och man kan tydligt urskilja bland annat kaffe, vanilj och honung bland de kraftigt rostade, nästan brända, smakerna. Trots ölets kraftiga sötma finns det en härlig balans i det hela. 

Ölet är rejält fylligt med en relativt låg kolsyrehalt. Bubblorna är små och mjuka.

Mmm... Det här är verkligen en hel efterrätt i sig självt! Det passade utmärkt efter maten som bestod av lammrostbiff med fetaostcreme och potatis med rostad vitlökssås. En ruskigt bra imperial stout helt enkelt!

Betyg? 4,4 av 5! Snorbra!

Pris: 149 för 37,5 cl på krogen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar