tisdag 18 september 2012

Slottskällans Eight

Vi fortsätter med ett nytt öl som var med och slogs om platsen i ett släpp som Sigtuna Prince Of Darkness tog hem segern om. Men enbart efter att detta öl snöpligt nog diskvalificerades på grund av för hög alkoholstyrka.

Slottskällans Eight, ölet som vi pratar om, är en Black IPA på 8% bryggd som en Stout men humlad som en IPA. Ölet är bryggt med humlesorter från Amerika, Australien och Nya Zeeland.

Vätskan är salmiakfärgad med ett två fingrar högt smutsvitt skum. Det blir rejält med skumrester på glasets insida.

Doften är kraftfull och grön med massvis av humle som drar åt citrushållet men med vissa inslag av parfym och tallbarr. Efter den första humlechocken kommer en rostad ton med inslag av bitter choklad och kaffe.

När man först smakar på ölet är det fräsch och humligt med inslag av just citrus och parfym. Sedan kommer en kraftfull rostighet in med inslag av bitter choklad och nästan bränt rostat bröd. Tillsammans skapar humlen och den rostade malten en något märklig bitter ton som drar åt grön paprika.

Hmm... Det här är i grunden ett riktigt, riktigt bra öl men jag tycker att den rostade malten tar över något. Det blir liksom bittert på bittert. Jag tror man skulle vinna mycket på att skära ner ett snäpp på den kraftfulla rostigheten.

Betyg? 3,6 av 5! Ett trevligt öl men tyvärr tar den kraftigt rostade malten över något!

Pris: Ej tillgänglig på Systembolaget just nu.

1 kommentar:

  1. "Salmiakfärgad" var ett nytt uttryck. Har du sett ammoniumklorid någon gång?

    SvaraRadera