lördag 22 september 2012

Slottskällans Imperial Stout 2012 Barrel Aged

Här om dagen kom ett paket med ett par nya öl från Slottskällans ner i brevlådan. Den ena var Eight, som jag skrev om för ett par dagar sedan, och den andra är Slottskällans Imperial Stout Barrel Aged 2012.

Ölet är en variant på deras "vanliga" Imperial Stout som är lagrad på amerikanska bourbonfat. Alkoholstyrkan är också upphottad från 9,5 till 11%.

Vi kör på direkt med en recension!

Vätskan är djupt brunröd på gränsen till svart med ett cirka en och en halv finger högt cappucino-färgat skum. Det blir endast lätta skumrester på glasets insida.

Doften är balanserad med tydliga inslag av såväl kaffe och choklad men även en viss vanilj och ekton. Det är ingen överväldigande doft utan den är vinös och välbalanserad utan att sticka ut alltför mycket åt vare sig det ena eller det andra hållet.

Smaken är söt och lite lätt bränd med inslag av just kaffe och choklad men även en toffee-aktig vaniljton och en lätt känsla av ek. Ölet avslutar värmande och lyxigt.

Munkänslan ligger någonstans mellan medel och hög och kolsyrehalten är relativt låg. Bubblorna är små och mjuka.

Som ni kanske vet så är jag något av en sucker för ölstilen imperial stout och detta är inget undantag. Den är dock en bra bit ifrån öl såsom Mikkeller George! Barrel Aged eller Goose Island Bourbon County Stout. Detta är ett öl att sippa på när höstkylan kommer krypande!

Betyg? 3,9 av 5. Bra jobbat!

Pris: Ej tillgänglig på Systembolaget just nu. Håll utkik på välsorterade pubar och i Systembolaget lokala sortiment i höst!

tisdag 18 september 2012

Slottskällans Eight

Vi fortsätter med ett nytt öl som var med och slogs om platsen i ett släpp som Sigtuna Prince Of Darkness tog hem segern om. Men enbart efter att detta öl snöpligt nog diskvalificerades på grund av för hög alkoholstyrka.

Slottskällans Eight, ölet som vi pratar om, är en Black IPA på 8% bryggd som en Stout men humlad som en IPA. Ölet är bryggt med humlesorter från Amerika, Australien och Nya Zeeland.

Vätskan är salmiakfärgad med ett två fingrar högt smutsvitt skum. Det blir rejält med skumrester på glasets insida.

Doften är kraftfull och grön med massvis av humle som drar åt citrushållet men med vissa inslag av parfym och tallbarr. Efter den första humlechocken kommer en rostad ton med inslag av bitter choklad och kaffe.

När man först smakar på ölet är det fräsch och humligt med inslag av just citrus och parfym. Sedan kommer en kraftfull rostighet in med inslag av bitter choklad och nästan bränt rostat bröd. Tillsammans skapar humlen och den rostade malten en något märklig bitter ton som drar åt grön paprika.

Hmm... Det här är i grunden ett riktigt, riktigt bra öl men jag tycker att den rostade malten tar över något. Det blir liksom bittert på bittert. Jag tror man skulle vinna mycket på att skära ner ett snäpp på den kraftfulla rostigheten.

Betyg? 3,6 av 5! Ett trevligt öl men tyvärr tar den kraftigt rostade malten över något!

Pris: Ej tillgänglig på Systembolaget just nu.

Thornbridge Bracia

Dags att komma ikapp med lite recensioner av intressanta öl som druckits på sistone. På grund av mitt nya jobb har aktiviteten varit ytterst sporadisk den senaste månaden men jag skall försöka rapportera in här så fort jag får några minuter över.

En av de allra mest intressanta öl jag provat på sistone är Thornbridge Bracia som jag delade på med David på Bishops Arms härom helgen. Det är en Traditional Ale på 10% där man har tillsatt mörk kastanjehonung samt använt sig av den något kontroversiella Sorachi Ace-humlen som vissa tycker har en något märklig smak

Nog pratat, nu kör vi!

Vätskan är mörk på gränsen till svart med ett beige-brunt skum. Det blir inga skumrester på glasets insida.

Doften är kraftig med mängder av spännande inslag såsom honung, mörka bär, jenka-tuggummi, choklad och tjära. Det finns också en viss en lätt rökighet samt en skön ton av fudge.

Precis som doften antyder är det ett väldigt komplext öl med mängder av olika nyanser och smaker. Bland dessa hittar man just mörka bär (björnbär och enbär) jenka-tuggummi, brända honungstoner samt choklad och en viss ton av tjära. Ölet avslutar sött och karamelligt.

Ölet är rejält fylligt med en medelhög kolsyrehalt. Bubblorna är små och lena.

Oboy! Här snackar vi spännande och innovativt öl. Nya nyanser upptäcks medans man dricker det och ölet slutar inte att överraska förrän det är slut. Jag tror helt klart att kastanjehonungen och Sorachi Ace-humlen bidrar till ölets komplexa karaktär!

Betyg? 4,6 av 5! Fantastiskt!

Pris: 149:- för 50 cl på krogen.

fredag 7 september 2012

Old Worthy Scottish Pale Ale

När man nämner Skottland och öl i samma mening kommer troligtvis de flesta att tänka på BrewDog och med all rätt - de har verkligen satt Skottland på ölkartan runtom i världen. Nu kommer dock fler och fler uppstickare och ibland dessa hittar man Old Worthy som hittills endast kommit med en ölsort. 

Vad är det de har bryggt då? Jo, det är vad de kallar för en Scottish Pale Ale som ligger på 5%. Ölet är bryggd med rökt whiskymalt och ljunghonung från högländerna. Bryggeriet rekommenderar starkt att man provar ölet tillsammans med en single malt whisky. 

Då kör vi!

Den orange-färgade vätskan är nästintillklar med ett cirka en och en halv finger högt smutsvitt skum. Det blir endast lätta skumrester på glasets insida. 

När man först doftar på ölet känner man tydligt av den rökta whiskymalten tillsammans med den sötaktiga blommiga doften från humlen. Sedan kommer en lätt men tydlig humlearom som drar åt det blommiga och örtiga hållet.

Smaken är en intressant blandning av rökig whiskymalt, honung och örtig humle. Dessa tre komponenter gör ölet intressant men samtidigt lite lätt baktungt. 

Vätskan är relativt fyllig för att vara en pale ale och kolsyrehalten är relativt låg. Bubblorna är små och mjuka.

Hmm... Det här var intressant. Jag förstår verkligen vad bryggeriet menar med att det passar bra till en bra singlemalt whisky. Tyvärr hade jag inte möjlighet att göra detta i samband med recensionen men jag skall defintivt göra det när jag får chansen och då återkommer jag med vad jag tycker om kombinationen.

Betyg? 3,3 av 5. Intressant och småtrevligt men ingen smaksensation!

Pris: 26:50 för 33 cl på Systembolaget.

lördag 1 september 2012

Avery Ellie's Brown Ale

Fler och fler amerikanska mikrobryggerier börjar nu att buteljera sin öl på burk - något som jag tycker är både praktiskt och kul. Så när jag såg några olika burkar från Avery Brewing på Bishops Arms i Karlstad häromdagen var jag tvungen att dricka en. 

De flesta av burkarna var gamla godingar som jag provat förut men Ellie's Brown Ale hade jag inte provat förut. Det är en brown ale bryggd för att hedra en bryggaren Adams bortgångna hund!

Nåja, vi kör på med en recension!

Vätskan är djupt brun med ett två fingrar hög smutsvitt skumm. Det blir inga skumrester på glasets insida. 

Doften bjuder på generösa mängder karamellmalt och nötiga inslag. Det finns en trevlig ton som påminner om sådan fudge man kan köpa i lösvikt. Det finns också en lätt men välplacerad jordig humlearom. 

Smaken är ganska söt med betoning på karamellmalt och rostade hasselnötter. Det finns också en lätt beska som precis räcker till för att balansera upp ölets sötma. 

Ölet är medelfylligt med en medelhög kolsyrehalt. Bubblorna är medelstora och mjuka.

Såhär önskar jag att fler brown ale smakade. Det här är ett öl att dricka till de flesta grillade rätter då alla karamelltoner i ölet matchar perfekt med grillat kött. Jag käkade en Bishops Burger med coleslaw och pommes till - det funkade ypperligt.

Betyg: 3,5 av 5! En god öl i en mindre rolig ölstil!

Pris: 99 kr för 355 ml på krogen.

Mikkeller Black Hole


Så, dags för lite ölrecensioner av öl jag druckit de senaste veckorna men som inte hunnit med att recenseras än. Ett av dem är Mikkeller Black Hole som är en i mängden av kraftiga imperial stout från Mikkeller.

Det är som sagt en imperial stout som ligger på höga 13,1%. Förutom de vanliga ingredienserna som malt, humle, jäst och vatten är ölet bryggd med trevliga ingredienser såsom havre, honung, kaffe, råsocker och vanilj. 

Låter det spännande? Om inte kan ni sluta läsa nu. 

Vätskan är nästintill svart med ett drygt fingerhögt skum. Skummet är ljusbrunt och lämnar inga skumrester på glasets insida. Det är rejält med jästfällning i ölet och man ser små bitar av jäst som cirkulerar i glaset. 

Doften är massiv... En våg av jordigt kaffe, vanilj och honung fullkomligt bombarderar nästborrarna och innan man vet ordet av kommer också brända och karamelliserade toner och gör sig påminda och utgör en kakafoni av dofter. 

Smaken är oväntat söt och man kan tydligt urskilja bland annat kaffe, vanilj och honung bland de kraftigt rostade, nästan brända, smakerna. Trots ölets kraftiga sötma finns det en härlig balans i det hela. 

Ölet är rejält fylligt med en relativt låg kolsyrehalt. Bubblorna är små och mjuka.

Mmm... Det här är verkligen en hel efterrätt i sig självt! Det passade utmärkt efter maten som bestod av lammrostbiff med fetaostcreme och potatis med rostad vitlökssås. En ruskigt bra imperial stout helt enkelt!

Betyg? 4,4 av 5! Snorbra!

Pris: 149 för 37,5 cl på krogen.