lördag 21 april 2012

Thornbridge Raven Black IPA

Vi kör vidare med lite fler av de öl som kommit till Systembolaget på sistone. En av dessa är Thornbridge Raven Black IPA. Thornbridge är ett relativt nystartat bryggeri som slog upp portarna 2005 i England och den som stod bakom ölen på den tiden var Martin Dickie (numera känd som bryggare på BrewDog) numera är det ett helt annat gäng som framgångsrikt driver bryggeriet.

Så, tillbaka till ölet, Raven Black IPA är precis som namnet antyder en Black IPA och den ligger på 6,6% som väl får anses vara en relativt normal alkoholhalt för stilen. Den är brygd med Maris Otter, Black Patent och Chocolate Malt samt Nelson Sauvin, Centennial och Sorachi hops. En på förhand väldigt intressant blandning av ingredienser om du frågar mig!

Då kör vi!

Vätskan är mörkt, mörkt rödbrun på gränsen till svart i svag belysning. Skummet är ljusbeige och cirka två fingrar högt. Det blir en hel del skumrester på glasets insida.

Doften är oerhört fruktig med inslag av citrus, passionsfrukt och kiwi såväl som björnbär och nässlor. Det finns även en lätt ton av rostad malt med inslag av rostade nötter och kaffe. Doften är dock tillskillnad från vissa andra Black IPA väldigt "ljus".

Smaken är även den fruktig och frisk med tydliga drag av ovan nämnda frukter med betoning på citrus, kiwi och nässlor. De rostade tonerna kommer nätt och jämt fram, hade jag haft ögonbindel hade jag nog inte gissat på att ölet var svart.

Ölet är relativt fylligt med en medelhög kolsyrehalt. Bubblorna är små och mjuka.

Wow... det här är en otroligt bra Black IPA - kanske den bästa jag druckit inom stilen. De har verkligen lyckats att få den att kännas som en IPA istället för en välhumlad stout. Den här vill jag dricka fler gånger, helt klart.

Betyg? 4,3 av 5! Riktigt bra!

Pris: 49:50 för 50 cl på Systembolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar