måndag 30 april 2012

Black Isle Black Islay

Trenden med whiskyfatslagrad öl fortsätter. Den här gången är det ett öl från engelska Black Isle Brewery som främst har fokus på att brygga riktigt bra ekologisk (organic) öl. Vi har tidigare fått chansen att prova bland annat Organic Goldeneye Pale Ale och nu är det dags för ett nytt öl!

Black Isle Black Islay är namnet och det är alltså en stout/imperial stout på 8% lagrad på fat från det välkända destilleriet Bruichladdich. Det är också en engångsbrygd i en strikt limiterad upplaga - 888 flaskor kommer till Systembolaget den 2:a maj - så var ute i god tid om ni vill lägga vantarna på en.

Dags för en recension! 

Vätskan är mörk på gränsen till svart med ett en och en halv finger högt beige-aktigt skum. Det blir inga skumrester på glasets insida. 

Doften är har tydliga drag av rökig whisky med en distinkt ton av tjära som avrundas av en välavvägd vaniljton. När man kommit förbi whiskyinslagen gömmer sig en rejält rostad stout med inslag av mörk choklad och kaffe.  

Smaken präglas även den starkt av whiskyinslagen och det är ungefär samma smaknyanser som doften utlovar. Även här bjuds det på en hel del rostade inslag med betoning på choklad och kaffe. Den är dock något tunnare i smaken än vad man skulle kunna ha förväntat sig efter doften. 

Ölet är medelfylligt med en relativt låg till medelhög kolsyrehalt. Bubblorna är små och mjuka. 

Sammanfattningsvis kan man säga att det här är en riktigt stabil ekologisk stout. Dock blir den något tunn i smaken jämfört med doften - vilket kan vara på både gott och ont. Det är svårt att brygga riktigt bra ekologisk öl men jag tycker Black Isle Brewery gör ett stabilt jobb!

Betyg? 3,6 av 5 Bra - kort och gott!

Pris: 69:90 för 33 cl på Systembolaget. Tillgänglig från och med den 2:a maj tills den tar slut. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar