måndag 30 april 2012

Philty Phil's American Pale Ale


I helgen kom David hem från Norge för en långhelg vilket ofta innebär en liten sammankomst i någon form. Vi möttes upp i Karlstad innan vi skulle åka den fyra mil långa resan till mig i Kristinehamn för att prova lite öl och titta på ett lokalt band. Väl i Karlstad bestämde vi oss för att gå till relativt nyöppnade Texas Longhorn för en bit mat och något att dricka.

Förutom att hade grymma hamburgare serverade de även deras eget husöl Philty Phil's American Pale Ale som är skapad av ingen mindre än Stefan Guvstavsson eller Mr. Mohawk som en del väljer att kalla honom. Ölet är precis som namnet etiketten skvallrar om en APA på 37 IBU som den ligger på 5,4% och den är humlad med den populära humlesorten simcoe.

Dags för en recension!

Vätskan är guldgul och lätt disig med ett rejält stort vitt skum som efter en liten stund lägger sig till ett centimetertjockt skumlock. Det blir en hel del skumrester på glasets insida.

Doften är rejält humlefrisk med tydliga drag av grapefrukt, passionsfrukt och vinbärsblad. Det finns också en lätt bakgrund av karamellmalt som nätt och jämt balanserar upp all humle.

Smaken är även den dominerad av humlen men den är inte så besk som man skulle kunna tro. Sköna fruktiga inslag av passionsfrukt, grapefrukt och vinsbärsblad som avrundas med en bra men ganska snäll beska blandas med lätta inslag av karamellmalt.

Ölet är lätt till medelfylligt med en relativt hög kolsyrehalt. Bubblorna är medelstora och mjuka.

Det här var inte alls tokigt! Helt klart bland av Stefans öl jag druckit. Förutom att det var en god öl passade den ypperligt till den Bacon Blue Burger jag åt som var en klassisk amerikansk grillad baconburgare fast med blåmögelost istället för cheddar. Mums.

Betyg? 4 av 5! En riktigt bra APA!

Pris: 64 kr för 33 cl på Texas Longhorn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar