måndag 23 april 2012

Nøgne Ø #500

Det var inte igår vi recenserade något från Nøgne Ø - ett bryggeri som oftast har väldigt jämn och fin kvalitet på sina grejer. Nu har de hunnit med att brygga sin fem-hundrade batch med öl! Hur firar de då detta?

Jo, genom att brygga en DIPA på 10% med 100 IBU som väl får sägas ligga i tiden då humletrenden inte visar några som helst tecken på att lugna ner sig. De kallar ölet kort och gott för Nøgne Ø #500!

Vi kör på direkt med en recension!

Färgen är djup bärnsten och lätt grumlig. Skummet är ljus, ljus beige och cirka en och en halv finger högt och lägger sig ganska snabbt till en liten skumring.

Doften bjuder på en rejäl dos av tropiska frukter såsom grapefrukt, mango och pomerans. Det finns också en rejäl maltighet med betoning på karamellmalt och fruktkola.

Smaken är precis som doften rejält fruktig med inslag av just grapefrukt, mango och pomerans. Den är även rejält besk men med en fin balans från karamellmalten och inslagen av fruktkola. Den är varken söt eller torr utan ligger någonstans mitt i mellan.

Ölet är relativt fylligt med en medelhögkolsyrehalt. Vätskan känns lätt kletig och bubblorna är medelstora och mjuka.

Jag är inte den som tackar nej till en DIPA, särskilt inte en bra en, och den här är bra. Riktig fruktig och skön DIPA som dock inte når upp till det absoluta topp-skiktet.

Betyg? 3,9 av 5!

Pris: 59:90 för 50 cl på Systembolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar