tisdag 15 februari 2011

Stone Vertical Epic 10.10.10

Stone Vertical Epic 10.10.10 är i grunden en ljus stark belgisk ale eller tripel, men experimentlusten verkar ha tagit över; bland annat så innehåller ölet kamomillblommor och vindruvor (Muscat, Gewurztraminer och Sauvignon Blanc). Kan det här möjligen vara det perfekta giftermålet mellan öl och vin?

I glaset är ölet gyllene-orangefärgat med ett medelstort vitt skum. Lite rester på glaset.

Doften är lätt kryddig, men det som främst slår mig är kamomillen och karaktären från vindruvorna. Det finns också lite lätta parfymerade toner. Intressant doft, det påminner helt klart om ett vitt vin samtidigt som man kan urskönja att det faktiskt är öl.

Smaken går i liknande stil. Jag tycker dock att det är något kryddigare jämfört med doften, men inslagen av kamomill och vitt vin finns även här. Ölet är inte oväntat ganska syrligt, och beskan känns nedtonad. Det är också ett ganska torrt öl och i avslutningen känner man också av alkoholen som värmer.

Munkänslan är medelfyllig med en ganska kraftig kolsyra av små bubblor som pirrar på tungan.

Det här var helt klart intressant. Ett syrligt öl, utan att smaka som ett suröl (syran är givetvis mer vinlik än lambiclik).

Betyg: 3,7 av 5.

Pris: 94:60 för 650 ml på Systembolaget.

2 kommentarer:

  1. Hej! Pris på denna ädla dryck.

    SvaraRadera
  2. Hej Hasse! Tror David missade att lägga in det när han skrev recensionen igår, nu är det hursomhelst inlagt och den kostar 94:60 för 650 ml på Systembolaget.

    Personligen tycker jag att det är i dyraste laget, men den var helt klart intressant att prova.

    SvaraRadera