måndag 21 februari 2011

En liten fundering kring Systembolagets vinstintresse

Har ett tag gått runt och funderat kring Systembolagets påstådda "icke-vinstintresse". Något som ter sig ganska självklart är att ju större stad, ju större Systembolag eftersom det finns en större efterfrågan bland folket.

Dock finns det en del märkliga undantag till detta. Till exempel så har vi Systembolaget i Charlottenberg - ett av Sveriges största - beläget i en liten, liten håla med bara en tiondel så stor befolkning som Kristinehamn (som har ett betydligt mindre utbud). Denna befolkning på ungefär 2000 personer kan njuta av ett utbud som i stort sett bara finns i de riktigt stora städerna.

Varför?

Jo, det är nära till Norge och norrmännen handlar som tokiga. Är det verkligen i Systembolagets intresse att förse norrmännen med ett stort utbud av, för dem, billig alkohol?

10 kommentarer:

  1. Ja, jeg tror det er i Systembolagets interesse. Se på Systembolaget i for eksempel Strömstad, Arvika og Årjäng. Jeg tror vi nordmenn står en viktig del av omsetningene i disse butikkene.

    SvaraRadera
  2. @Beer Sagas: Det är möjligt att det är som du säger, men det rimmar illa med:

    "Systembolaget finns till av en enda anledning: De
    alkoholrelaterade problemen blir mindre om alkohol säljs utan vinstintresse."

    Länk: systembolaget.se

    SvaraRadera
  3. Handlar de inte om att storleken på bolaget måste anpassas till den lokala efterfrågan för att upprätthålla tillräcklig servicenivå. Annars blir resultatet till exempel enorma köer. Sortimentet följer med storleken?

    SvaraRadera
  4. Fast handlar inte detta om att systemet där alltid här varit välbesökt, och att det därför byggdes större på grund utav den stora efterfrågan som fanns där. Hade butiken varit mindre hade den nog varit tom på alkohol i slutet av dagarna, vilket skulle hämma ortsbefolkningens möjligheter.

    SvaraRadera
  5. @nollkoll och Mikael: Ja, fast är verkligen utbud och tillgång samma sak? Hursomhelst, jag tycker det är märkligt.

    SvaraRadera
  6. @Fredrik: Jag är inte på ditt spår. Bara för att det råkar vara mycket besökare på det bolaget så borde det inte innebära att de får tillgång till ett bredare utbud. Att de kanske har pallvis av varje sort hemma så att det inte tar slut, kan jag tycka är rimligt. Men att de ska kunna gotta sig med mer sorter tycker jag inte är rimligt.

    SvaraRadera
  7. Att ni bara orkar hålla på och leta efter saker att gnälla om. Se livet från den ljusa sidan! T.ex. Systembolaget, massor av goda öl, runt om i hela Sverige, ännu fler går att beställa - solen skiner alltid bakom molnen :-)

    SvaraRadera
  8. Systembolaget lär väl knappast föra statistik på om den som handlar är svensk eller norrman? Sen tror jag att modulindelningen (som avgör utbudet) beror rätt mycket på försäljningsvolym. Det är nog alltså inte svårare än att det är så att hög försäljningsvolym ger större utbud. För ett så stort företag är det nog bättre att hålla det byråkratiskt och behandla alla fall lika än att börja gå in och bedöma enskilda fall för sig.

    Hade Systembolaget haft ett intresse av att maximera sin vinst finns det nog bättre vägar än att kränga bärs till norrmän.

    SvaraRadera
  9. @Anonym: Förvisso, men jag tror att alla branscher mår bra av lite ifrågasättande och kritik ibland. Det går ju inte bara att sitta och hinka öl hela dagarna!

    @Johan: Ja, fast är det inte ganska uppenbart? Eller tror du att de öppnade butiken och tänkte "hoppsan, här sålde det bra, undrar vad det beror på?". Sen tycker jag isf att det borde vara så att ju större efterfrågan = större tillgång och inte automatiskt större utbud.

    Det är ju på något vis orättvist om en liten håla ska ha ett bättre utbud än en medelstor stad enbart för att de har många norrmän som handlar där.

    SvaraRadera
  10. Man kan bara hoppas att dom avskaffar monopolet snart å lägger ner svartbygget som kallas sytembolaget.

    Jag försökte beställa Bourbon county vanilla stout idag från Malmö för att dom tog in 18265414 st fler än dom andra
    vinkällarbutikerna (logiskt?) men icke.

    man måste tydligen vänta 1 vecka innan man får beställa från andra systembolag. Jävligt logiskt när ölen tar slut på 2 dagar.

    SvaraRadera