måndag 8 november 2010

Black Albert

Det är inte varje dag man får chansen att dricka öl från De Struise Brouwers om man inte åker över till Ølbutikken, eftersom det är sällan Systembolaget tar in deras öl. Som tur är så finns det vänliga själar som är så generösa att de väljer att ge bort en flaska, tack Andreas (Marsiblursi)!

Precis som titeln på inlägget antyder så är det imperial stouten Black Albert som jag fick en flaska av. Ölet ligger på hela 13% samt 100 IBU - dvs en rejält kraftig imperial stout i flera bemärkelser.

Flaskan har stått ända sedan i slutet av augusti i mitt lilla ölskafferi, men så i helgen var det dags att korka upp!

Strålen som sakta rinner ut ur flaskan har en nästintill kolsvart färg. Skummet som bildas är tätt och ljusbrunt. Ölet lämnar inga skumrester på glaset.

Wow! När det kommer till doften så är denna verkligen ett riktigt monster-öl. Stora toner av choklad, hårdrostad malt, plommon, portvin, belgojäst och en en lätt jordig humleprofil. Flaskan har förmodligen något år på nacken och den har verkligen utvecklats härligt. En otroligt komplex imperial stout!

Även när det gäller smaken är det ett alldeles fantastiskt öl. Stora toner av torkade frukter med betoning på plommon gör sig påminda bakom all rostad malt och belgojäst. Egentligen vet jag inte om den är så jättebelgisk men den har något som skiljer sig från många andra imperial stouts. Ölets 100 IBU märks inte mycket mer än som en lätt jordig beska i eftersmaken, förmodligen på grund av den relativt höga restsötman.

Ölet är superfylligt med en medelhög till låg kolsyrehalt.

När öl är såhär bra så är det nästan så att superlativen inte räcker till. Enbart Närke Kaggen! Stormaktsporter och Goose Island Bourbon County Stout är bättre än denna när det gäller imperial stout i min bok. Dock finns det många fantastiska imperial stouts här i världen, det handlar helt enkelt om personliga preferenser.

Betyg? 4.6 av 5. Ruskigt bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar