tisdag 20 augusti 2013

Tankar kring Systembolagets senaste släpp & Sierra Nevada Hoptimum

Vid senaste släppet på Systembolaget kände jag en viss frustration. Klockan 10.00 när släppet började var jag på möte och kunde inte komma åt att varken handla i butik eller lägga en beställning. Klockan 10:30 kom jag iväg på en snabb tur till Systembolaget och fick beskedet att alla öl jag ville beställa var slut i depån. När jag sedan kom hem lyckades jag tillslut lägga vantarna på BrewDog Jack Hammer och Ugly Duck Imperial Vanilla Coffee Porter via webben. Irriterad och lite besviken över att jag varken fick tag på Rodenbach Caractère Rouge, Sierra Nevada Hoptimum eller Lost Abbey Saints Devotion började jag reflektera kring hur det blivit med Systembolagets släpp på sistone.

Just denna lilla ölberättelse fick som tur vad ett solskens-slut då jag tillslut lyckades få tag på både Caractère Rouge och Hoptimum. Tyvärr blev det ingen Saints Devotion men den var ju såpass limiterad att det var fullt acceptabelt. Däremot blir jag starkt kritiskt till hur det fungerar med Systembolagets limiterade släpp. Jag tycker man kunde lägga in någon form av gräns för hur många man får beställa första dagen - både via nät och butik. Denna gräns skulle kunna vara på t. ex 4 flaskor per person eller liknande. Detta skulle göra att fler fick prova de olika sorterna istället för att någon beställer hela lådor av ett öl på första dagen.

Vad tycker ni - får ni alltid tag på det ni vill ha?


Dags för en liten recension av Hoptimum!

Vätskan är ljus, lätt disig, orange med ett cirka två fingrar högt vitt skum. Det blir inga skumrester på glasets insida.

Doften är en rejäl humlebomb med massvis av ananas, citrus, grapefrukt och tallbarr. Det finns även trevlig ton av citronkola och karamellmalt.

Smaken är brutalt besk med en nästan kådig beska som ligger kvar länge i munnen. När den värsta beskan lagt sig känner man en eftersmak av citrus och karamellmalt. Det finns också en lätt alkoholton - men det är inte så förvånande när den ligger på 10,4%.

Ölet är fylligt med en medelhög kolsyrehalt. Bubblorna är små och lätt stickiga.

Mmm... Det här är bra. Riktigt bra. Såhär vill jag ha mina IIPA/DIPA. Det ska vara mycket juicig humle i smaken, rejält bett i beskan och ingen större sötma.

Betyg? 4,4 av 5!

4 kommentarer:

 1. Saints devotion är ju inte slut än, finns kvar på alla tre butiker den släpptes.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg det nu när jag kollade. Tack för tipset.

   Radera
 2. Håller helt och fullt med om att SB har mycket att jobba på med sina limiterade släpp. Alltid ett ståhej för att få tag i det man vill om man inte på dagen är och slås med armbågarna på Regeringsgatan, Hansa eller Nordstan... så en annan som bor på "landsbyggden" får antingen åka runt till utvalda butiker eller beställa och hoppas på det bästa.

  SvaraRadera
 3. Ta det lugnt, det är bara öl. Och det kommer mer öl. Det hade väl varit värre om ni försörjde er på det här?

  SvaraRadera