torsdag 8 augusti 2013

Iron Maiden Trooper


Dryckesvärlden har fullkomligt svämmat över av musik- och kändisviner. Alla från Per Morberg till Motörhead har valt att göra sina egna viner, vodkor, whiskys och ölsorter. På den här bloggen fokuserar vi dock såklart på det sistnämnda. Inga av de jag provat (Kiss och Motörhead bland ölsorterna) har varit några höjdare men när barndomshjältarna Iron Maiden nu släppte en egen ale kunde jag inte motstå att prova den.

Hur är då denna Trooper Ale?

Vätskan är kopperfärgad med ett en och en halv finger högt vitt skum. Skummet lämnar inga direkta skumrester på glasets insida.

Doften bjuder på en klassisk engelsk maltprofil med inslag av digestivekex och bärmarmelad. Det finns även en lätt men tydlig ton av såväl engelsk som amerikansk humle. En trevlig arom helt enkelt.

Smaken är även den dominerad av en typisk engelsk maltprofil med de förväntande inslagen av digestivekex och bärmarmelad. Här kommer också en liten men välavvägd beska och gör sig påmind. Ölet avslutar torrt och bittert.

Ölet är medelfylligt med en medelhög till låg kolsyrehalt. Bubblorna är små och mjuka.

Oj! Denna överraskade verkligen positivt. Visst, det är ingen sensation på något sätt, men det är helt klart en godkänd Premium Bitter/ESB. Helt klart en öl jag kan tänka mig att återkomma till och den lär passa fint som matöl. Lyssnar gärna igenom Iron Maidens platta Piece Of Mind medan du dricker en flaska eller två av denna i stora klunkar.

Vad får den då i betyg? Ja, det landar faktiskt på hela 3,5 av 5!

Pris: 27:90 på Systembolaget. Just nu ligger den i beställningssortimentet med kollikrav om 12, men det verkar som fler och fler butiker tar in den i sitt ordinarie sortiment.

2 kommentarer:

  1. Vilken maffig flarra! Å Eddie på omslaget.
    Piece of mind har ju typ två låtar som är bra, resten är ju bara pinsamma. Näe, Powerlave är bästa skivan. Häpp!

    SvaraRadera
  2. Har ni inte testat AC/DC-ölen?

    SvaraRadera