lördag 3 augusti 2013

Wermlands Brygghus

Tidigt i år fick jag nys om att ett bryggeri låg i startgroparna här i Kristinehamn. Förväntansfull och försiktigt optimistisk såg jag fram emot att se vad det skulle bli av det hela. Sedan dess har jag med nyfikenhet följt bryggeriets utveckling på sociala medier och bryggeriets egna hemsida. Nu var det dock dags för ett litet besök på så jag tog kontakt med bryggeriets grundare Hans Skan och vi bestämde en tid för besök. 

I en lokal som tidigare agerat såväl godis-butik som industrilokal huserar nu Wermlands Brygghus. Det är ett nystartat bryggeri med en kapacitet på maximalt en halv miljon liter per år. Bryggeriet ligger i industriområdet Drevsta i utkanten av Kristinehamn. Bryggeriet var från början tänkt att ligga i Sanna-bryggeriets gamla lokaler men de var i för dåligt skick. 


Hans Skan - grundare och bryggare.

Hans Skan, grundare och bryggare, visar mig runt i den nyrenoverade lokalen bland vörtpannor och jäskärl och berättar om utrustningen. Det mesta är nytt men delar av utrustningen är köpt av ett numera nedlagt bryggeri i Österrike, berättar Hans. Han berättar att de också har ett litet "experimentbryggverk" på 70 liter där de planerar att ta fram nya öl.

Bryggverket.

Lakningen av vörten och kokningen av ölet sker med hjälp av en dieselpanna. Till denna dieselpanna använder han biodiesel från en lokal tillverkare som i sin tur använder bryggeriets drav och avfall för att tillverka detsamma. Från början av tanken att dravet från bryggeriet skulle kunna bli djurfoder till lokala gårdar men det fanns förhinder för detta med grund i att dravet var tvunget att förvaras kallt.

Dieselpannan som sköter uppvärmningen till lakning och kok.

I dagsläget finns tre olika ölsorter i produktion. De två första, Lättöl och Premiärbrygd, finns redan ute på marknanden hos utvalda krogar respektive butiker för lättölen. Om ett par veckor är även bryggeriets Ale klar och denna ska vara mer lik en american pale ale. Hans berättar att dessa tre öl kommer utgöra grunden för bryggeriets produktutbud men att man redan nu planerar att brygga såväl IPA/DIPA som Porter och Veteöl. De har även funderingar på att redan i år försöka få till ett julöl. Så snart man är redo kommer man också att lansera de två starkölen i Systembolagets lokala sortiment dvs. de tre närmaste butikerna.

Bryggeriets tre ölsorter. Bild: Wermlands Brygghus

Efter drygt en timme tackar jag för mig och går hemmåt. Det ska bli oerhört spännande att följa bryggeriets utveckling och se vad framtiden har att erbjuda. Ni kan lita på att jag kommer rapportera om deras öl och utveckling här på bloggen. Först ut blir en recension av bryggeriets lättöl - den kommer snart!

Inlägget kan komma att uppdateras.

4 kommentarer:

 1. Kul att ni är igång igen och extra kul att det var något lokalt som tände gnistan :) Ska bli kul att läsa mer om Wermlands framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Javisst, vi får se hur hög bloggfrekvensen blir, men något inlägg eller två i veckan har jag tänkt hinna med. :)

   Radera
 2. Ser fram emot att bestifta bekantskap med dessa nya tillskott! :)
  Kul att sidan lever!

  SvaraRadera