onsdag 4 augusti 2010

En humlig porter


Avery New World Porter är ett öl som lovar gott på förhand - det är nämligen torrhumlat! Ett inte alltför vanligt tilltag direkt. Humlesorterna som används är Columbus (även kallad Tomahawk) och klassiska Fuggles. Alkoholhalten är 6,7% och IBU:n är 45. Har varit sugen på välhumlad porter ett bra tag nu, så den här kom i rättan tid.

Färgen är mörkbrun, närmast svart. När man håller upp den mot ljuset ser man djupröda nyanser. Skummet är beigefärgat och krämigt.

Doften är helt klart humlig. Citrus och gräs är det första som slår mig. Bakom humlen finns det klassiska porterinslag som mörk choklad och kaffe.

I smaken kommer de rostade maltigare tonerna fram något mer än i doften. Mörk choklad, kaffe och en gnutta saltlakrits. Humlen är dock fortfarande där med litet citrus, kåda och gräs. Avslutningen är besk och torr.

Kroppen är medelfyllig, kolsyran är förhållandevis mjuk. Munkänslan är i övrigt krämig och len.

Det här är ett väldigt bra exempel på amerikansk välhumlad porter - det blir inte för obalanserat utan väldigt lagom helt enkelt. Det skulle helt klart vara roligt att själv brygga något liknande.

Betyg: 4,0 av 5.

2 kommentarer:

  1. David, vad är det för humle som ligger så fint upplagt framför flaskan? ^^

    SvaraRadera
  2. Det är Columbus, passande nog :)

    SvaraRadera