onsdag 20 juni 2012

Höga Höjders Ängöl

Med den nya möjligheten att beställa lokala produkter från hela landet på Systembolaget är det läge att prova nya spännande öl från våra mikrobryggerier. Tidigare har jag bland annat prova flera olika sorter från Eskilstuna Ölkultur. Nu har flera nya öl tillkommit bland annat öl från Ängö Kvartersbryggeri!

Ölet jag har provat är närmare bestämt Höga Höjders Ängöl från ovan nämnda bryggeri. Vad är det då för öl? Jo, det är en steam beer på 4,8 och med steam beer menas att det i grunden är ett lageröl som får jäsa som en ale. Den fina lilla flaskan på 25 cl är utformad för att få användas på flygplan.

Dags för en recension!

Vätskan är lätt disig och ljust kopparfärgad med ett cirka en och en halv finger högt vitt skum. Det blir endast lätta skumrester på glasets insida.

Doften är humlig med inslag av tallbarr och örter men där finns också en lätt fenolisk ton med inslag av kryddnejlika. Utöver detta finns en fin bakgrund av malt som är snäppet karamelligare än en vanlig lageröl.

Smaken är oväntat besk med inslag av just tallbarr och örter. Även här gör sig en lätt fenolisk ton påmind med samma inslag av kryddnejlika som doften. Det finns även inslag av karamellmalt och digestivekex.

Ölet är lätt till medelfylligt med en relativt hög kolsyrehalt. Bubblorna är medelstora och mjuka.

Hmm... Det känns som att detta i grunden är ett riktigt bra öl men jag hittar vissa fenoliska toner som jag inte riktigt tycker hör hemma i den här öltypen. Ett litet plus i kanten för den sköna flaskan!

Betyg? 3,2 av 5!

Pris: 17:90 för 25 cl på Systembolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar