lördag 13 augusti 2011

Flying Dog Raging Bitch

Från en "bitch" till en annan, nu är det dags för Flying Dog Raging Bitch som var den mest spännande ölen i blandlådan jag gjorde privatimport på från Wicked Wine för ett par veckor sedan.

Själva ölet är en IPA med en belgisk twist, dvs. den är brygd som en amerikansk IPA fast jäst med belgisk jäst. Förutom detta har den en alkoholhalt på 8,3% och hela 60 IBU. Som jag fattar det så är det ungefär samma öl som Snakedog IPA fast med just belgisk jäst. Anledningen till att detta öl skapades var att fira bryggeriets 20års jublieum - kul!

Hursomhelst, dags för en recension!

Ölet har en klar djup kopparröd färg med ett två fingrar högt smutsvitt skum. Skummet lämnar rejält med rester på glasets insida.

Toner av belgisk jäst med kryddiga och fruktiga inslag tillsammans med en rejäl dos amarillohumle är det första som möter nästan när man först doftar på ölet. Humlekaraktären är fräsch och kraftfull med inslag av citrusfrukter och gräs. Det finns dessutom någonting i doften som gör att jag kommer att tänka på fruktigt vitt vin. Intressant.

Smaken är först rejält besk, sen kommer den fruktiga och kryddiga belgiska jästen. När man väl har smält de första smakerna så blommar en rejäl ton av citrusfrukt från humlen upp tillsammans med lätt karamelliga inslag från malten. Det finns även lätta inslag av nässlor och björnbär från humlen. Ölet avslutar torrt och beskt.

Ölet är medelfylligt med en relativt hög kolsyrehalt. Bubblorna är medelstora och lätt stickiga.

Detta var helt klart en trevligt och intressant upplevelse. Jag kan dock tycka att den blir lite väl torr, det skulle behövas en aning mer sötma för att balansera upp den stora beskan och kryddigheten. Detta till trots är det ett gott och intressant öl.

Betyg? 3,9 av 5!

Pris: Del av en blandlåda om fyra sorter från Wicked Wine á 349:- för 12 flaskor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar