tisdag 20 april 2010

Belhaven Wee Heavy

Skottland är ju kända för sina lite tyngre och maltigare öl som brukar benämnas som just Wee Heavy vilket passande nog också är namnet på denna öl. Det är bryggeriet Belhaven som brygger denna tillsammans med några andra trevliga öl. Detta öl är också en del av det "fasta" släppet som kom på Systembolaget nu i mars.

Nåja, nog tjôtat. Hur smakar den dâ?

Ölet är djupt brunt och vätskan är klar. Det blir små, lätta skumrester på glaset.

Doften domineras av söt malt med salta stänk av brända mandlar och russin. Det finns även en lätt, typisk engelsk, humleprofil som tampas med malten. Trevligt.

Smaken är även den dominerad av malt, söt sådan. Andra smaker som kommer fram är romdränkta russin, crème brûlée och en lätt nötig beska. Den relativt höga alkoholhalten gör att den blir lite värmande.
Munkänslan är medel och kolsyran är medel till låg.

Ja, det här var trevligt om än lite väl sött. Egentligen tror jag att detta öl skulle passa bättre på en pub i ett kallt och regnigt London än en skön vårdag i Sverige.

Betyg? 3,65 av 5. En prisvärd öl, dessutom är det kul att stilen nu finns representerad hos Systembolaget.

2 kommentarer:

  1. Systembolaget blir bättre och bättre på att få in öl i de mindre vanliga stilarna. Synd bara att det var Jackie Brown som fick fylla på utbudet av brown ale. Men Belhavens Wee Heavy är ju i alla fall en bra öl i sin stil :)

    SvaraRadera
  2. värt att nämnas är kanske att den har funnits tidigare i ordinarie sortiment och då utgick hösten 2007 (om jag inte missminner mig).

    SvaraRadera