onsdag 7 april 2010

Videorecension? Njae.

Dåså, då var det tänkt att det skulle bli ett trevligt tillskott till samlingen av videorecensioner. Kameran var på, micken fungerade och allt flöt på. Tystnad, tagning och action. Färdigfilmat och klart, trycker då "yours truly" på knappen spara? Nej. Han trycker på förhandsgranska och när han granskat klart det han ville förhandsgranska stänger han ner alltihop. Är det då sparat? Nej.

Därför får det bli en vanlig hederlig ölrecension i textform. Men misströsta inte, jag ska försöka återkomma längre fram med någon häftig videorecension som väger upp för denna misär. Hursomhelst, det är ingen vanlig öl vi ska prata om idag utan det är Founders Breakfast Stout det handlar om. Ölen som försvann från hyllorna lika snabbt som den kom. Givetvis på grund av barnet på etiketten som ju faktiskt strider mot de svenska alkohollagarna.

Nåja, hur är denna kaffestout då?

Ölet bjuder på en djup, nästintill svart, färg med ett cirka två fingrar högt ljusbrunt skum. Ölet lämnar dock inga rester på glaset.

Doften är stor och kaffearomatisk med tydliga inslag av rostad, nästintill bränd, malt. Kaffetonerna är någon sorts mellanting mellan espresso och de lite kraftfullare nescafé-sorterna. Det finns även trevliga kryddiga jordiga toner och även inslag av vaniljfudge.

Smaken är även den till största delen dominerad av kaffe med riktning åt just espresso och nescafé. De kryddiga, lätt jordiga, tonerna gör sig även påminda här.

Ölet är fylligt på gränsen till medium fylligt med en lagom kolsyra för stilen.

Detta är bra, riktigt bra. Dock kan jag nog tycka att alla dessa kaffestouts blir lite lätt ensidiga i all "kaffighet". Hursomhelst, detta skulle absoluta platsa på helgfrukosten på en ölnörds frukostbord.

Betyg? 4,1 av 5. Gott, men den når inte riktigt upp till samma klass såsom Speedway Stout och Beer Geek Brunch Weasel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar