onsdag 13 april 2011

Oak Aged Yeti Imperial Stout

Yeti Imperial Stout som kom in i Systembolagets ordinarie sortiment den första oktober förra året är som bekant en riktig höjdare. Det har även kommit ett par "special"-versioner av Yeti såsom Chocolate Oak Aged Yeti och vanliga Oak Aged Yeti som detta inlägg ska handla om.

Det är precis som i de andra versionerna en imperial stout på 9,5% som det handlar om, men här har man också adderat en massa ekchips vid lagringen. Det är alltså inte som man lätt kan luras att tro tal om någon fatlagring.

Nej nog tjötat, dags för en recension!

Den nästan svarta vätskan har ett medelstort, tätt ljusbrunt skum. Skummet lämnar små rester på glasets insida.

Doften har stora inslag av mörk choklad, jordigt kaffe, ek och vanilj. Till skillnad från vanliga Yeti så känns allt här mer noggrant avvägt och istället för en brutal humlekick finns här en mer nyanserad doft av choklad och vanilj där humlen blir lite mer tillbakahållen. Den är dock där, tro mig!

Smaken är även den dominerad av mörk choklad, jordigt kaffe samt träiga och vanilj-aktiga inslag från ekchipsen. Det finns också en påtaglig beska från humlen med inslag av tallbarr och grapefrukt.

Ölet är stort och fylligt i munnen och kolsyrehalten är relativt låg. Bubblorna är medelstora och mjuka.

Mmm... det här är ett sånt öl som man bara vill ha mer av. Det är verkligen ett öl som man kan sitta och smutta på länge samtidigt som det är förvånansvärt lättdrucket. Ekchipsen tillför en ny dimension till ölet, sen om den är mycket godare än vanliga Yeti vet jag inte, men det är helt klart ett trevligt komplement.

Betyg? 4,5 av 5! Suveränt!

Pris: 95:10 för 65 cl på Systembolaget. Slutsåld.

1 kommentar: