onsdag 8 december 2010

Dugges Rudolf Ren Ale

Sist jag provade detta öl var det en infekterad flaska jag drack. Det var någon gång innan jul 2008, men i år är det åter dags att ge den en andra chans. Precis som titeln på inlägget antyder så är det Rudolf Ren Ale från mölndalsbaserade bryggeriet Dugges Ale- & Porterbryggeri som det handlar om. Ölet är en mörk ale på 7% där man inte snålat på den mörka malten.

Egentligen behövs ingen närmare presentation än så utan vi kör igång med en recension!

Strålen som sakta fyller ölkupan är av en mörkbrun karaktär och såsmåningom bildas ett medelstort cappuccino-aktigt skum i glaset. Skummet lämnar vissa rester på glasets insida.

Mörkrostad malt med inslag av jordigt kaffe och vörtbröd är det första som möter näsan när man börjar dofta på ölet. Bakom alla dessa rostade toner finns fina jästiga toner av torkad frukt och madeira.

Smaken är inte riktigt lika rostad som doften antyder. Även om det även här finns inslag av alltifrån kaffe, kakao och vörtbröd så rundas allt detta av med en rejäl gräddighet. Ölet känns verkligen krämigt på något vis. Det finns också inslag av torkade frukter och björnbär. Ölet avslutar med en vad jag skulle vilja kalla för engelsk humlekaraktär.

Ölet är fylligt med en medelhög kolsyrehalt. Bubblorna är små och mjuka

Helt klart ett trevligt julöl även om priset på 38:50 kanske är i högsta laget med tanke på vad man får för pengarna. Hursomhelst tror jag att den skulle passa fint till julnötterna!

Betyg? 3,7 av 5.

2 kommentarer:

  1. Det skulle vara av intresse att ni jämförde denna emot Nils Oscars Julöl 2010.
    /Leffe

    SvaraRadera
  2. @Leffe: Får se hur det blir med den saken, har inte köpt hem någon flaska av Nils Oscars Julöl iår och vet inte om jag kommer att göra det. Men vem vet!

    Var det något speciellt du hade i tankarna?

    SvaraRadera