tisdag 7 december 2010

En dansk i bara mässingen

Jacobsen som ölet i detta inlägg snart ska handla om kan man säga är Carlsbergs "experiment-bryggeri". Detta lilla bryggeri har ett flertal öl i sin portfolio. Jacobsen Brown Ale och Jacobsen Saaz Blonde får väl sägas tillhöra de mer kända i Sverige.

Men nu är det ju inte dessa öl vi ska prata om utan Jacobsen Golden Naked Christmas Ale precis som titeln och inledningen på inlägget antyder. Ölet är kryddat med intressanta saker såsom apelsinskal fänkål, kanel och plommonjuice med mera - en ganska annorlunda kryddblandning med andra ord.

Hursomhelst, dags för en recension!

Ölet har en klar rödbrun färg med ett kompakt beige-aktigt skum. Man börjar fundera lite smått över var "golden" kommer in i bilden.

En kraftig maltprofil som balanseras upp av en trevlig kryddighet från apelsinskalen och kanelen är det första som slår en tillsammans med en lätt ton av amerikansk humle. Jag vet inte om det är kryddorna men ölet känns lite lätt belgo-inspirerat.

Wow! När det kommer till smaken så slår verkligen fänkålen och plommonjuicen till på allvar. Här finns toner av såväl lakrits som en fruktighet från plommonjuicen. Dock så är det ändå malten som står i centrum tillsammans med lätta cirtusaktiga toner från den amerikanska humlen som ölen är humlad med.

Ölet är medelfylligt med en medelhög kolsyrehalt. Bubblorna är medelstora och lätt stickiga.

Jacobsen har lyckats göra en annorlunda julöl som verkligen sticker ut. Enda nackdelen är att det känns som att ölet blir lite lätt baktungt i all sin kryddighet, maltighet och fruktighet. Det saknas lite balans för ett högre betyg.

Betyg? 3,6 av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar