fredag 11 december 2009

Harviestoun Ola Dubh (Special 12 Reserve)


Ett skotskt öl lagrat på whiskyfat? Är det Innis & Gunn? Eller är det något från BrewDogs Paradox-serie?

Nej, det är varken de äldre whiskygubbarnas älsklingsöl Innis & Gunn eller något öl från marknadsföringsvärldsmästarna BrewDogs whiskyfatlagrade serie det handlar om här, utan Ola Dubh (12 Year Old) från bryggeriet Harviestoun.

Ölet är mörkbrunt till svart i glaset med ett fint litet brunt skum. Litet rester.

Doften har trevliga toner av brända mandlar, knäck, whisky, trä och rostade toner av mörk choklad. Det finns också spår av vanilj.

Smaken är söt och knäckig. Det är mycket brända mandlar, choklad, trä och whisky. Eftersmaken visar prov på en viss rökighet.

Munkänslan är medelfyllig till fyllig. Ölet är lent i munnen och kolsyran är mjuk.

Ett väldigt trevligt öl, som kändes klart njutbart att smutta på en sådan här mörk och annars tråkig decemberkväll.

Betyg? 4,1 av 5.

6 kommentarer:

 1. Tror du detta är en öl som skulle vinna på lagring eller tror du den kan bli sämre av lagring?

  SvaraRadera
 2. Väntar på att 18 och 30 kommer ut nästa vecka.. Och då blir ett en back to back provning.. Synd att systemet fixar inte 40.. :(

  SvaraRadera
 3. karl: Vad jag har hört så ska endel whiskyfats-lagrade öl tappa endel på lagring. Dessutom tycker jag till exempel Paradox Smokehead blev tråkigare efter något år. Har du råd och tålamod att stoppa undan en flaska något år eller två så är det ju bara o testa själv och se.

  SvaraRadera
 4. Vad tror ni om och tänker ni köpa 18 och 30 också? Kommer det vara någon markant skillnad?

  SvaraRadera
 5. karl: Precis som Fredrik så tror jag inte att den vinner särskilt mycket på lagring... redan fatlagrade öl brukar inte tillhöra den skalan även om t.ex. Bourbon County och Kaggen knappast blir sämre, så... jag vet inte. Som sagt, testa om du har råd, men du bör ju testa den nu också.

  Johan: Bra fråga, lär ju vara viss skillnad men frågan är om det är så mycket bättre att det är värt att köpa... tror tyvärr inte jag har råd med dem den här månaden tyvärr, men de är ju klart intressanta att prova.

  SvaraRadera
 6. Tack för svaren får se om jag ska spara en och testa tänkte det först men skulle ju vara tråkigt om det visar sig att den bara blir sämre.

  SvaraRadera