lördag 5 december 2009

Schloss Eggenberg Samichlaus Bier 2008

Igår körde jag och David en ganska liten men trevlig och spännande provning innan David beger sig ner till Grebbestad för att göra praktik på just Grebbestad Bryggeri. Vi provade St Peter's Winter Ale, Double Bastard Ale 2007, Avery The Czar och just Samichlaus 2008 som detta inlägg ska handla om. Samichlaus är en öl som för ganska mycket respekt med sig, en halvmörk doppelbock på 14%. Såhär var den:

Ölet är mörkt bärnstensfärgat och den skummar inte nämnvärt.

Doften är enorm av malt med inslag av kola, karamell och sirap. Det finns även toner av russin och madeira. Det är ganska vinöst, man märker verkligen att det är en alkoholspäckad öl.

Smaken är oerhört söt och maltig med en nästan honungsliknande sötma. Det finns även här toner av vin men kanske främst toner av finsprit typ päroncognaq.

Fylligheten är hög, kolsyran är medel till låg.

Det är nog tur att vi lät denna flaska stå i över ett år innan vi provade den. Trots att det är såpass extremt och alkoholstarkt är det faktiskt rätt så trevligt. Egentligen påminner det lite om ett rejält starkt barley wine och detta är ett öl jag tror kan passa till en god cigarr. Betyg? 3,55 av 5. Gott men alldeles för mäktigt, drickbarheten är snudd på noll. Dock så tror jag att denna med hjälp av kanske 5-10 års lagring kan bli en upplevelse utöver det vanliga

7 kommentarer:

 1. Drack en 2001:a för c:a en månad sedan och den var sådär magiskt bra. Detta är definitivt ett öl som ska lagras minimum 2-3 år innan det öppnas. 2001:an visade inga tecken på att vara på väg att bli sämre, tvärtom.

  SvaraRadera
 2. @Baggen: Kul att höra att det är som jag trodde. Det kändes verkligen som att den hade bra potential att bli något magiskt.

  Jag ska definitivt försöka lagra/få tag på en lagrad någon gång!

  SvaraRadera
 3. Hur funkade Judas Priest till ölprovningen:)?

  Har nog någon gammal österrikisk tomte stående hemma och fyllde faktiskt på med årets öl vilka nog båda helt klart får stå till sig ett par år.

  SvaraRadera
 4. @Johan - Gjölen: Det var väldigt blandad musik under kvällen, allt från Bob Dylan till Judas Priest med lite Soggy Bottom Boys därimellan. Priest passar alltid förövrigt. ;)

  SvaraRadera
 5. Hur var DB 2007? Kommer la en recension så småningom, men är nyfiken. Har bara testat en färsk 08:a (för det var väl den som kom till Sverige senast) så det hade varit kul att höra om en lagrad.

  SvaraRadera
 6. På tal om ölmusik, såg du ölspellistan jag gjorde för ett tag sedan?
  http://gjolen.wordpress.com/2009/10/26/musik-i-olets-tecken/

  SvaraRadera
 7. @Johan - Gjölen: Nej det där inlägget har jag nog missat. Har lyssnat lite iaf och jag måste säga att det är ett gäng roliga/sköna låtar du hittat!

  SvaraRadera