lördag 1 december 2012

Nut Birra Divina


Belgisk öl får anses ha hamnat i skymundan för alla galna amerikanare med mera som kommit till Systembolaget på sistone. Många rusar troligtvis efter dessa öl idag (den 1:a december) och missar eventuellt andra intressanta öl i jakten på de exklusiva amerikanarna.

Nut Birra Divina är ett öl som kommer i en väldigt begränsad upplaga av endast 360 flaskor och bryggs Brouwerij Van Steenberge i Belgien. Ölet är en ljus belgisk ale på 6,5% bryggd sädeslagen korn, råg, vete och majs. Ölet är dessutom bryggt efter ett gammalt recept av Cisternermunkar... Då kör vi!

PANG! säger det och innan jag vet ordet av står jag med både ett ölglas och en diskbänk fylld av öl. Vätskan är gyllengul med ett cirka en decimeter högt skum. Det blir rejält med skumrester på glasets insida.

Doften frisk och fruktig med en påtaglig belgisk jästkaraktär samt mynta-aktiga inslag av rågen och en lätt brödig ton från vetet. Det finns också en gräsig och örtig humlearom. 

Smaken är precis som doften antyder både frisk och fruktig med påtaglig jästkaraktär. Här slåss verkligen de fyra sädesslagen om utrymmet och jag kan tydligt urskilja såvål kornet och råget som majsen och vetet. Ölet avslutar torrt med en lätt alkoholton. 

Ölet är medelfylligt med en hög kolsyrehalt. Bubblorna är små och lätt stickiga. 

Jodå, det här är ett trevligt öl, men inget som man går i extas över. Det skulle troligtvis passa fint en sval sommarkväll i goda vänners lag. 

Betyg? 3,6 av 5!

Pris: 129:90 för 75 cl på Systembolaget. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar