söndag 20 mars 2011

Öl och mat i kombination del 4: Chili Con Carne och Imperial Stout

Något som på sistone blivit ganska trendigt är att göra "äkta" chili på amerikanskt vis med högrev och chipotle osv., med all rätt, det är fantastiskt gott och perfekt bjudmat. Det är dock en rätt som tar många timmar att laga och något man bör planera ett tag i förväg om man vill ha det till middag.

Detta hade jag inte gjort idag när jag plötsligt fick ett sug efter chili. Så därför valde jag att göra den försvenskade varianten som i folkmun kallas chili con carne. Men bara för att man utgår från något vardagligt behöver det ju inte vara tråkigt!

Något som passar bra med chili är mörk choklad, och vilken ölstil hittar man mer av detta än i en imperial stout? Därför har jag valt att tillsätta Brooklyn Black Chocolate Stout i receptet!

För 2 hungriga personer

500 gram nötfärs av bra kvalitet
1 gul lök
2 klyftor vitlök
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 stor spansk peppar
1 krm cayennepeppar
1 tsk chipotle tabasco
1 tsk spiskummin
1 buljontärning
1 dl imperial stout
1 burk vita bönor
1 msk matolja
Salt & peppar efter tycke och smak

Börja med att hacka lök, vitlök och spansk peppar. Låt sedan den gula löken svettas en liten stund i en gjutjärnsgryta. Tillsätt sedan köttfärsen. När köttfärsen börjar få lite färg så tillsätt även vitlöken och den spanska pepparn. Nu ska även spiskumminet, cayennepepparn och tomarpurén i. När allt är blandat och har fått fräsa en liten stund är det dags att tillsätta de krossade tomaterna, buljongen, chipotle tabascon och ölen. Salta och peppra. Låt sedan detta puttra på medelvärme i ungefär 20 minuter och tillsätt sedan de vita bönorna och låt puttra i ytterligare 5 minuter. Servera med valfritt nybakat ljust bröd och ett litet glas Brooklyn Black Chocolate Stout och ett stort glas vatten.

Här känner jag att ölet verkligen tillför någonting både i matlagningen och till maten. Ölet ger rätt en fantastiskt trevlig ton av mörk choklad och andra rostade toner som harmoniserar fint med den heta och fruktiga chilismaken. Dessutom passar det även bra att dricka resten av flaskan till maten, men personligen föredrar jag något lättare till kraftfullare och starkare maträtter. Ett tips är att kompletta med ett stort glas kallt vatten vid sidan av. Detta är dock en relativt mild chiligryta, vill man ha det riktigt hett kan man lägga till en halv habanero.

Smaklig måltid!

1 kommentar:

  1. Kan bara instämma. Jag gjorde den samma grytan (fast den långa versionen med högrev) och Brocklyns Black Chocolate Stout fre/lör - det blev mycket gott och stouten ger en trevlig sötma till rätten.

    SvaraRadera