torsdag 8 mars 2012

Oppigårds Ekporter

Björn & Co på Oppigårds är kända för sina många, och väldigt bra, tolkningar på Pale Ale och andra fruktiga alesorter som nått Systembolagets hyllor de senaste åren. Något som de dock aldrig har haft på Systembolagets hyllor är en starkare stout/porter - fram tills nu!

Ekporter som den heter är, som namnet antyder, en porter som lagrats med ekchips i hela 6 månader. Alkoholhalten ligger på 8% som väl får anses vara ganska lagom för en imperial porter.

Dags för en recension!

Vätskan är väldigt mörkt brun på gränsen till svart med ett medelstort beige-aktigt skum. Det blir inga skumrester att tala om.

Doften är rostad med en tydlig ton av vanilj och trä från ekfatslagringen. Det finns också inslag av portvin och lakritsrot. En lätt jordig humleton gör sig påmind någonstans i bakgrunden.

Precis som doften är smaken främst rostad med inslag av mörk choklad och lakritsrot med en tydlig vanilj-aktig ton från ekfatslagringen. Det är ett ganska vinöst öl och jag tycker mig känna inslag av portvin och sötlakrits.

Ölet är medelfylligt med en relativt låg kolsyrehalt. Bubblorna är små och mjuka.

Det här var inte så tokigt! Tyvärr tycker jag dock att den blir lite anonym jämfört med många andra imperial porters - jag skulle vilja ha lite mer sötma från malten och lite mer drag i beskan. Det är dock fortfarande ett väldigt bra öl!

Betyg? 3,7 av 5!

Pris: 43:90 för 33 cl på Systembolaget. Slutsåld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar