torsdag 22 mars 2012

Mohawk Oxymoron Black IPA

Det var ett tag sedan vi recenserade något från Mohawk Brewing här på bloggen. Det har också varit viss turbulens kring kring dem med Mohawk Extra IPA som det enda fasta inslaget i ölportföljen. Först bryggde Stefan & Co sin öl hos Slottskällans, sen hos Sigtuna, sen hos De Proeuf och sen tillbaka till Slottskällans igen.

Hursomhelst, nu är det dags för Mohawk Oxymoron Black IPA som bryggs hos slottskällan. Oxymoron i sig betyder enkelt översatt motsägelsefull vilket får anses vara ett passande namn på en black ipa som vanligtvis är mörkt gyllengul eller orange. Den ligger på 7,5% och är humlad med Amarillo, Cascade, Citra, Colombus, Crystal, Magnum och Simcoe.

Dags för en recension!

Vätskan är rödskimrande mörk brun på gränsen till svart med ett medelstort ljusbeiget skum. Det blir vissa skumrester på glasets insida.

Doften är en blandning mellan rostad och humligt. Först kommer vissa inslag av lakrits, mellanrostat kaffe tätt följt av en rejäl humlearom med inslag av grapefrukt, tallbarr och citronmarmelad.

Smaken är även den en blandning mellan det rostade och det humliga. Precis som i doften kommer först en hel del rostade toner med inslag av lakrits och mellanrostat kaffe som knappt hinner lägga sig innan smaklökarna översköljs av humle med inslag av tallbarr och citrusmarmelad. Det finns också en lätt ton av barndomsgodiset hockeypulver.

Hmm... här blir jag lite kluven och inte helt övertygad. På något vis känns det som att humlearomen kunde har varit betydligt friskare och fruktigare för att kompensera de rostade tonerna. Istället tycker jag den blir lite klumpig och endimensionell och wow-faktorn uteblir. Samtidigt gillar jag idén och det är inte ett dåligt öl på något sätt.

Betyg? 3,4 av 5! Godkänt, rätt och slätt.

Pris: 25:80 för 33 cl på Systembolaget. Tillfällig nyhet i påsksortimentet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar