tisdag 14 juni 2011

Thomas Creek Up The Creek Extreme IPA

Det är alltid kul att prova nya öl från nya bryggerier, den här gången är det dags för South Carolina-baserad Thomas Creek Brewery som grundades 1998 av Tom Davis. Ölet som jag har provat heter Up The Creek Extreme IPA och är en DIPA på 12,5% - en av de starkaste jag har druckit inom stilen. Förutom den höga alkoholhalten så ligger ölet på 111 IBU och är humlat med humlesorterna Amarillo, Nugget Warrior och Willamette.

Dags för en recension!

Vätskan är oväntat mörk med en djup mahognyfärg och ett beige-aktigt skum. Skummet lämnar inga rester på glasets insida.

Doften är stor och humlig med fina inslag av ananas, grapefrukt och tuttifrutti-godisar. Humlen får dock kämpa en hel del mot en massiv maltkaraktär med inslag av kola och nötter.

Smaken är rejält med med fina fruktiga humletoner. Humlen får dock dela på rampljuset med ölets massiva maltkropp. Här finns inslag av såväl kola som nötter men även lätta toner av torkade frukter.

Munkänslan är stor med en medelhög kolsyrehalt. Bubblorna är små och mjuka.

Hmm... det här känns egentligen mer som ett barley wine än en DIPA, men det finns en rejäl humlekaraktär så jag kan förstå betäckningen DIPA ändå. Jag tycker dock att det är riktigt njutbart och jag kan verkligen rekommendera att dela på en flaska med en god vän och bara sitta och smutta och njuta.

Betyg? 4 av 5!

Pris: 99 kr för 355 ml på krogen.

2 kommentarer:

  1. Vad händer? Ett inlägg var åttonde dag, typ.

    SvaraRadera
  2. Instämmer om BW tankarna, tyckte själv att den smakade som en amerikansk BW, lite som Bigfoot, men inte riktigt. Hmm borde prova dom två mot varandra, tror dom finns på Bishops i Örebro båda två.

    SvaraRadera